potpisan sporazum o suradnji

SAVEZ PET ŽUPANA "Govorimo 'kaj' i punimo 2/3 proračuna, a ne dobivamo istu pažnju"

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.03.2018. 15:19

Zadnja izmjena: 15.03.2018. 15:38

Foto: Luka Šalamun

Petorica župana – Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren, Damir Bajs i Željko Kolar - danas su u Županijskoj palači potpisali Sporazum o međusobnoj suradnji. Taj Sporazum u lipnju su potpisali župani Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, a danas u Varaždinu pridružili su im se i župani Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

- Vlada Republike Hrvatske je predvidjela oko 2 milijarde eura za program razvoja Slavonije, od Vlade je sasvim sigurno primjereno i očekujemo isto za više od 660.000 stanovnika sjeverne i središnje Hrvatske. Smatramo da ne dobivamo dovoljno ni sredstava ni pažnje. Trećina hrvatskih građana govori kajkavski, a dvije trećine proračuna puni se upravo s tog područja na kojem se govori „kaj“ – rekao je župan Varaždinske županije Čačić.

Župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na važnost potpisivanja i pristupanju još dviju županija ovom Sporazumu. Osvrnuo se na projekt brze pruge, te istaknuo hitnost mjera za tekstilnu, obućarsku i drvno prerađivačku industriju koje očekuje od strane Vlade.

- Svatko od nas misli da je područje njegove Županije najvažnije, a smisao ove inicijative je da prepoznamo projekte koji su bitni za cjelokupni prostor sjeverne i središnje Hrvatske, područja od kojeg cijela država najviše i dobiva - naglasio je župan Koren.

- Mi podržavamo da država investira u Slavoniju, ali želimo da država stane i iza naših projekata te da se oni čim prije realiziraju - rekao je župan Bajs.

Bili i kod Plenkovića

Župan Kolar osvrnuo se na niske plaće bez obzira na višu zaposlenost u odnosu na ostale dijelove Hrvatske i razvijenost infrastrukture. Pojasnio je da županije same iz svojih proračuna ne mogu razvijati i stajati iza nekih velikih projekata, a od države svakako župani očekuju pomoć, podršku u bržoj realizaciji državnih projekata te projekata koje će se aplicirati na fondove Europske unije. Na drugom zajedničkom radnom sastanku koji je prethodio potpisivanju Sporazuma o suradnji, danas u Varaždinu, župani su razgovarali o temama od zajedničkog interesa za sljedeći sastanak za koji očekuju poziv od premijera Plenkovića s konkretnim prijedlozima od strane Vlade Republike Hrvatske.

Podsjetimo, petorica župana prošle su godine u rujnu uputili zajednički prijedlog o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku. Na tom području živi više od 660.000 stanovnika. U studenom prošle godine održan je sastanak s premijerom Plenkovićem i ministrima na teme koje su važne za sve županije, a to su ponajviše školstvo, zdravstvo, promet, širokopojasni internet i promjene u poreznoj politici, projekti u željezničkoj infrastrukturi i Podravska magistrala.

Komentari