Umjesto Predraga Štromara i Matije Posavca u Saboru Božica Makar i Štefanija Damjanović

Objavljeno: 03.12.2015. 08:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Novi saziv Hrvatskog sabora okuplja se danas na konstituirajućoj sjednici, u okolnostima kada je još nepoznato tko ima većinu u parlamentu.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo primilo je i 32 zahtjeva izabranih zastupnika za stavljanje mandata u mirovanje zbog nespojive dužnosti za novi, osmi saziv Sabora.

Između ostalih zahtjev su uputili i HNS-ovi Predrag Štromar, varaždinski župan, te međimurski župan Matija Posavec. Umjesto Štromara u Saboru će sjediti Božica Makar (HNS-ova vijećnica u Županijskoj skupštini), dok će umjesto Posavca to biti Štefanija Damjanović.

Riječ je o tome, da su dužnosti premijera i ministara u vladi, pomoćnika ministra, a onda i župana te dožupana nespojive s dužnošću saborskog zastupnika.

Nakon što su pak u HDZ-u odbili podržati Roberta Podolnjaka kao kandidata za predsjednika Sabora (što je SDP podržao), predlažući svog Željka Reinera, propao je i prvi pokušaj dogovora dvije velike koalicije na čemu uporno inzistira Most.

Most je potom tražio da se o predsjedniku Sabora glasuje javno, međutim to ne dopušta Poslovnik, pa će se, ako uopće dođe do te situacije, svaki saborski zastupnik pojedinačno izjašnjavati na glasačkim listićima.

Ukoliko se pak danas ne izabere predsjednik, Sabor neće biti konstituiran, a dosadašnji predsjednik Josip Leko prekinut će sjednicu i sazvati je kada bude evidentno tko ima većinu.

Od ostalih zastupnika s područja Varaždinske županije u saborske klupe danas će, uz Podolnjaka i Božicu Makar s područja Varaždinske županije, zasjesti Anđelko Stričak, Mario Habek, Milorad Batinić, Ladislav Ilčić te Radimir Čačić.

Komentari