habijan ili kišić?

Usporedili smo gospodarske programe Kišića i Habijana - evo sličnosti i razlika

Objavljeno: 08.04.2017. 18:50

Zadnja izmjena: 08.04.2017. 18:53

Foto: Arhiva

Ovih su dana svoje gospodarske programe predstavili dva - prema dosadašnjim anketama - najjača takmaca u utrci za gradonačelnika Varaždina: SDP-ov Alen Kišić i HDZ-ov Damir Habijan. Ovdje donosimo usporedbe njihovih programa - a na čitateljima i biračima ostavljamo ocjenu i odabir.

Možda samo načelno treba spomenuti kako su predstavljeni samo osnovni nacrti a ne detaljni programi. Stoga se ovdje ne može ocijeniti koliko sredstava koji program iziskuje i koji su kapaciteti potrebni za njihovu izvedbu. Isto tako, oba su kandidata u svoje programe unijela i opća načela ali i niz konkretnih mjera. I odmah na početku treba spomenuti kako se iz programa dviju hrvatskih glavnih stranaka ne mogu iščitati nikakve ideološke ili svjetonazorske razlike. Drugim riječima, praktički ne postoji ništa u programu jedne stranke što se ne bi dalo uklopiti u program druge i obrnuto.

Novci za poduzetnike

Obje stranke ulogu lokalne vlasti vide u omogućavanju poduzetnicima da dođu do sredstava. U HDZ-u se nešto veći naglasak stavlja na EU fondove - gdje bi vlast pomagala poduzetnicima u pisanju projekata. U SDP-u se pak više oslanjaju na lokalne izvore financiranja, kao što su Garancijska agencija, kreditni fond za male i srednje poduzetnike te - kao dodatna pomoćna mjera - vaučeri za izradu poslovnih planova. Ipak i kod jednih i kod drugih sredstva kojim bi se pomagali gospodarstvenici nalaze se i u EU fondovima i u gradskom proračunu.

S druge strane, obje stranke traže i načina kako pomoći investitorima. HDZ najviše spominje "brownfield" ulaganja - dakle, stavljanje u upotrebu napuštenih objekata poput zgrada vojarne u Optujskoj. SDP slijedi istu misao, no u programu nadodaje i nedavno uspostavljenu zonu Brezje. HDZ dodatni naglasak stavlja i na pitanje komunalne naknade koja će uskoro postati porez na nekretnine predlažući cenzus za gospodarstvo i kompenzacijske mjere. Uglavnom, razmišlja se i o tome kako da se poduzetnici okoriste i onim već postojećim prvenstveno nekretninskim kapitalom.

I mjere i načela

I Habijanova i Kišićeva ekipa koja stoji iza programa navodi cijeli niz i općih načela i konkretnih mjera kojima bi pomogli gospodarstvo. HDZ bi htio vidjeti Varaždin kao grad s razvijenom informatičkom industrijom te s jakim sektorom istraživanja. Ovim granama dodaju još logistiku. Istraživački sektor u svom programu naglašava i SDP, a i kod jednih i drugih time bi se trebale pomoći i tradicionalne industrijske grane, poput tekstilne industrije.

Obje stranke spominju ovakvu ili onakvu reviziju projekta Tehnološkog parka te razvoj povrtlarstva u okolici Varaždina. HDZ predviđa i centar kompetencije za poljoprivrednu i povrtlarsku proizvodnju. Uz to se zalažu za kompenzacijske mjere radnika u prerađivačkoj industriji, koja će zasigurno još dugo obilježavati naš gospodarski krajolik. Tako bi radnici u ovim slabije plaćenim granama imali potpore za vrtiće, udžbenike, stipendije i slično. Doduše, ove mjere više spadaju u socijalni program nego strogo gospodarski, premda tematski nisu baš nepovezane.

Treba spomenuti i to da obje stranke žele na neki način iskoristiti kapacitete tradicionalnih obrta, koje bi HDZ opet doveo u centar grada, dok bi SDP za njih organizirao cehovski dan jednom mjesečno. Na koncu, jedni i drugi vide u turizmu potencijal za gospodarski razvoj te pokušavaju osmisliti programe koji bi povećali udio turizma u varaždinskom BDP-u. Uglavnom, ono što na kraju možemo reći jest da ideja ne nedostaje, ali bi bilo dobro vidjeti i neke njihove puno detaljnije razrade i analize koje bi nam jasnije otkrile što varaždinsko gospodarstvo može očekivati dođe li na izborima HDZ-ova ili SDP-ova ekipa na mjesto gradonačelnika. Kao što ni ne znamo tko bi točno što trebao raditi, kakvi se efekti i u kojem roku očekuju. 

Komentari