Pročitajte

Reakcije Milanovića, Grbina i HDZ-a

Objavljeno: 19.04.2024. 16:48

Zadnja izmjena: 19.04.2024. 21:43

Foto: Ustavni sud/Arhiva/Facebook

Na odluku Ustavnog suda da Predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar ni premijera ako i podnese ostavku stigle su reakcije Milanovića, predsjednika SDP-a Peđe Grbina kao i HDZ-a.

Milanović je kazao, piše Index, kako Ustavni sud ne može napraviti ništa te kako većina može odrediti za mandatara bilo koga.

- Ovdje se ne radi o meni, ovo je samo prikaz paničnog straha Plenkovića. Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina. Ovo neće proći - poručio je. 

HDZ se slaže s odlukom Ustavnog suda

Na tvrdnje i upozorenja Ustavnog suda reagirao je i HDZ, točnije Ivan Malenica koji je kazao kako se s navedenim slaže te poručio da je Milanović kršio Ustav.

- Mislim da je Ustavni sud bio jasan. Milanović i njegovi jataci su poraženi na ovim izborima. To se jasno vidi po broju mandata. Jasno, oni ne žele prihvatiti poraz i činjenicu da će teško sastaviti većinu - kazao je, prenosi Index.

'Poručujem im - neće vam proći'

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je također održao izvanrednu presicu  gdje je ustvrdio kako je Ustavni sud pod kontrolom HDZ-a te ustavnim sucima poručio slijedeće:

- Popišali su se na sve nas. Odlučili su da, bez obzira na to zakoga su ljudi glasali, da oni mogu, zato što im se hoće, promijeniti. Kad sam ga slušao shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati bili drugačiji, bio spreman izbore i poništiti. Poručujem im da odmah sazovu novu sjednicu i donesu odluku kakvu su htjeli: Jedini premijer smije biti Plenković. Poručujem im - neće vam proći.

Tvrdi kako je ‘ovo posljedica potpune panike i straha jednog malog, sitnog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo pod nogama’.


Suci koji su bili protiv zabrane Milanoviću: 'Nema prepreka ako podnese ostavku'

Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću, piše Index. 

Naime, kako navodi Index u nastavku, u svom obrazloženju kažu kako ne postoje temelji za odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti mandatar ni predsjednik Vlade u slučaju da i podnese ostavku.

- Ono što većina u US RH zapravo govori u svome Priopćenju je sljedeće: rezultate izbora ćemo priznati ako premijer bude netko drugi, a ako to bude Zoran Milanović, onda ih nećemo priznati. To Priopćenje je, u stvari, prijetnja i novom Saboru da paze što rade, i koga podržavaju. Ta je prijetnja duboko protuustavna - napisali su Ustavni suci, između ostalog.

'Ne možemo se složiti, takvog propisa nema'

Nadalje, navedenih troje ustavnih sudaca smatraju kako Predsjednik RH ne može biti istovremeno i Predsjednik Vlade, ali dodaju kako nema ustavnih ni zakonskih prepreka da to ne bude ako prethodno podnese ostavku na mjesto Predsjednika RH. 

- Većina u svojem Priopćenju ne navodi iz čega bi ta zabrana proizlazila, jer to i ne može navesti. Takvog propisa nema. Većina ne navodi niti koliko bi takva zabrana trajala: doživotno, nekoliko godina ili jednostavno dok se Ustavni sud ne prestane ljutiti na Zorana Milanovića? Ne možemo se složiti s takvom samovoljom. Nema sankcije bez da je zakonom prethodno propisana - poručili su.


Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako podnese ostavku

U tijeku je izvanredna sjednica Ustavnog suda oko izbora i angažmana predsjednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji.

Kako prenosi Index, predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske Miroslav Šeparović rekao je kako su 18. ožujka upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlastima predsjednika.

- Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju sudionika na izborima. Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsjednik Republike, a da prethodno nije podnio ostavku, doveo u poziciju da ne može biti mandatar niti predsjednik Vlade. Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. U slučaju da zastupnici donesu 76 potpisa sa željom da Milanović bude mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao ponišiti - rekao je Šeparović.

Komentari