UŽIVO Kandidatura Vesne Kosec-Torjanac za intendanticu HNK nije podržana

Objavljeno: 12.03.2015. 11:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

16,35

Raspravu o imenovanju intendanta HNK zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet, a potom se prešlo na brojanje vijećnika kako bi se ustanovilo ima li Gradsko vijeće kvorum. 

Za imenovanje Kosec-Torjanac glasalo je šest gradskih vijećnika, dok ih je protiv bilo 13, a jedan suzdržani. To znači da većinom glasova Gradski vijećnika nije prihvaćena kandidatura Vesne Kosec-Torjanac za intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

16,30

Nakon gotovo sat vremena rasprave, uključio se i gradonačelnik Goran Habuš.

– Vi ste vijećnici, danas ste tu, a sutra ide svatko svojim poslom. Vi nećete surađivati s kazalištem, nego ću s kazalištem surađivati ja. Autonomija upravnih i nadzornih vijeća da, ali kad je u pitanju čelnik neke ustanove s kojom će gradonačelnik surađivati, onda nema autonomije. Kod izbora ravnatelja, osnivač ima pravo biti konzultiran. Radi se o kandidatima od kojih obje dolaze iz iste kazališne kuće. Ako mi se obratila Jasna Jakovljević i predstavila svoj program, trebala se predstaviti i Vesna Kosec-Torjanac. A sve je zapravo rezultat lobiranja. Vesna Kosec-Torjanac izlobirala je tri člana Kazališnog vijeća. I tu se sad upleće politika. Bojim se varijante u kojoj imamo dvije osobe iz iste kuće i gdje sada postoje podjele – rekao je gradonačelnik Habuš kao gradonačelnik, a potom dao mišljenje kao Goran Habuš. 

– Nikad se prije nije moglo dogoditi da upravno vijeće ili nadzorni odbor glasa protivno volji osnivača. Ono što je razvidno iz ovih dva mjeseca u komunikaciji Kosec-Torjanac prema Gradu, jest ambicija Kosec-Torjanac, a ambicija je cilj. Tražim da se ne prihvati izbor Kazališnog vijeća, da se ide u promjenu statuta Kazališnog vijeća, da se raspiše ponovno natječaj koji će se postaviti šire – rekao je Habuš. 

16,20

U raspravu se uključio i Enriko Parlaj, vijećnik iz redova HNS-a.

– Ja sam pročitao program Vesne Kosec-Torjanac. I on je dostupan i na portalu Teatar.hr. Ako govorite da treba vjerovati Kazališnom vijeću, zašto ne treba vjerovati Odboru za imenovanja? U programu Kosec-Torjanac ima nekih stavki koje su vrlo teško izvedive, poput 40 tisuća gledatelja godišnje, što bi bilo 200 gledatelja po predstavi, a ja kad sam bio u kazalištu, gledalište nije bilo dupkom puno. Grad Varaždin daje kazalištu osam milijuna kuna pa bi onda trebao imati i pravo odlučivanja – rekao je Parlaj.

Replicirao mu je Željko Bunić, koji je pitao zašto raspravljaju o nečemu o čemu nisu kompetentni.

– U prijašnjim izvješćima je bilo pisano da svaku predstavu posjeti 270 osoba. Dobili smo i izvješće da se u kazalištu ne posluje transparentno, a za to imam i primjere – rekao je Bunić.

Parlaju je replicirao i vijećnik Ilčić rekavši kako su Kazališno vijeće odabrali upravo zato jer je to stručno vijeće.

Oni koji niste pročitali program, onda poštujte odluku Kazališnog vijeća. Ali njihova odluka ne paše političkom naputku. Da je netko došao stručan i rekao zašto program Kosec-Torjanac ne valja, onda bismo mogli raspravljati o kvaliteti programa. Program Kosec-Torjanac je uravnotežen i htio bih da se bilo kakva muljaža makne. Odbijanje Kosec-Torjanac je isključivo politička odluka, a ne stručna – rekao je Ilčić. 

16,05

Oštar je bio i vijećnik Željko Cecelja nazvavši ovo skandalom i rekao da zna kako će svi glasati onako kako je Odbor rekao, a ne onako kako bi trebalo. 

– Nažalost ovakva rasprava je posljedica već ustaljene prakse u Varaždinu. Čisto politikanstvo! Ovo je zorni prikaz toga. Prije dva mjeseca raspravljalo se je li procedura bila u redu, imamo potvrdu da je procedura u redu. mi kao Gradsko vijeće trebamo samo provijeriti zadovoljavaju li kandidati uvjete i gotovo. Odbor za imenovanja nema pravo raspravljati o stručnosti nečijeg programa. Mene program ne zanima, mene zanima što je reklo Kazališno vijeće u koja ja imam povjerenje, zato sam za te članove i glasao. Ja sam za to da se ova odluka Kazališnog vijeća prihvati – rekao je Cecelja i dodao kako je ovo čista politika i politikanstvo. 

15,59

Drukčije razmišlja vijećnik Robert Podolnjak. On smatra kako bi upravna vijeća koja je imenovao Grad Varaždin trebala donositi odluke u suglasju s Gradom.

– Stoga bi i Kazališno vijeće trebalo biti u suglasju s Gradom Varaždinom, je Grad ipak i financira kazalište. Oba programa su kvalitetna, ali treba vidjeti je li Kazališno vijeće usuglasilo svoj stav sa svojim osnivačem – rekao je Podolnjak i dodao kako ne može glasati o ovom imenovanju jer nije pročitao programe te da će ostati suzdržan.

Na Podolnjakovo mišljenje reagirao je vijećnik Bunić i rekao da ga je mišljenje Podolnjaka ponovno iznevjerilo.

Ako će o svemu sam odlučivati gradonačelnik, čemu onda bilo kakvo vijeće? Kakva autonomija? Da ste pročitali program, znali biste o čemu se radi. Vi ste sam znanstvenik i sve bi vam bilo jasno – bio je oštar Bunić. 

15,40

Da je lgitimitet Kazališne vijećnice Spomenke Dragović neosporan, a potom i kandidatura Kosec-Torjanac valjana, rekao je vijećnik Bunić.

– To je potvrdio i Odbor za statutarno-pravna pitanja. Dragović je dovoljno kompetentna da bismo joj mi kao Gradski vijećnici vjerovali. Odbor za imenovanja navodi da je program neadekvatan. Ja sam program Vesne Kosec-Torjanac pročitao i to je 80 suvislih stranica, to je profesionalan program. Problem je očito ovog grada što je kandidatkinja visoko stručna rođena Varaždinka – rekao je Bunić. 

S izborom Vesne Kosec-Torjanac slaže se i vijećnik Avar, naglasivši kako je ona izbor Kazališnog vijeća, a Gradsko vijeće je dužno poštivati proceduru.

– Danas je na nama da glasamo, da velimo da poštujemo proceduru. Dobili smo kandidatkinju od Kazališnog vijeća, ona je dobila većinu glasova od ljudi koji tamo rade. Dakle oni znaju koga žele i smatram da mi to trebamo poštovati. Budimo objektivni i poštujmo procedure i nemojmo se kao Gradsko vijeće upustiti u politička kadroviranja iz koji se nećemo znati izvući – rekao je Avar. 

15,30

Odbor za izbor i imenovanja nije podržao imenovanje kandidatkinje za intendanticu Vesne Kosec-Torjanac, jer kako je rekao Josip Dreven, Odbor smatra da dostavljeni program predložene intendantice nije akedvatan. 

Za raspravu se prvi javio Ladislav Ilčić koji je istaknuo kako mu se ne sviđa što se imenovanja opet provode preko politike.

- Ako su članovi Kazališnog vijeća odlučili da žele Kosec-Torjanac za intendanticu, a oni su ipak stručni i razumiju se u tematiku, onda bi trebali to i podržati. Ali Gradsko vijeće sada šalje poruku da će o tome odlučiti isključivo politika. Ovakvim načinom vi pokazujete da su članovi Kazališnog vijeća lutke na koncu - bio je oštar Ilčić dodavši kako slijedi vjerojatno poništenje natječaja, a onda i micanje svih članova Kazališnog vijeća da bi se postavilo one koje želi politika. 

- Pretjerali ste! Ovog ste puta doista pretjerali s miješanjem politike tamo gdje joj nije mjesto - rekao je Ilčić. 

15,25

Većinom glasova Gradskih vijećnika izglasane su točke Prijedlog odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Varaždina, kao i Prijedlog odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Varaždina.

Također, potvrđen je i Prijedlog odluke o kriterijima, mjerilu i načinima financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva na području Grada Varaždina za 2015. godinu. 

14,40

Izvješće o stanju Projekta „Tehnološki park“ kroz iscrpnu prezentaciju podnio je sam direktor Tehnološkog parka Andrija Petrović, kojeg su vijećnici već danas spominjali u kontekstu tajnosti plaće koju kao direktor ima.

Vijećnici su upozorili da treba biti oprezan s Projektom „Tehnološki park“ i „Tehnološki park 2“ da se ne bi dogodila ista priča kao s Biotehnološkim parkom. Vijećnik Bunić naglasio je kako što prije treba oformiti Nadzorni odbor Tehnološkog parka. S njim se složio i Avar, koji je istaknu kako treba imati viziju i ambiciozni plan, ali je prije svega potreban nadzor kako se ne bi dogodila ista situacija kao s Biotehnološkim parkom. 

13,55

O prijedlogu upućivanja Javnog poziva za iskazivanje interesa za projekt „Upravljanje i razvoj Varaždinskog aerodroma“ gradonačelnik Habuš rekao je kako im je želja ovim pozivom dobiti ozbiljne ljude koji će ulagati u aerodrom. Javni poziv raspisat će se i na međunarodnoj razini. Prema tom iskazanom interesu, raspisat će se i natječaj. Čeka se i odluka Trgovačkog suda u Bjelovaru vezano na spor Varaždin Airporta s Winairom.

– Traži se rješenje spora Varaždin Airporta s Winairom, vrlo uskoro dobit ćemo presudu Trgovačkog suda u Bjelovaru i nakon toga ćemo znati kako dalje – rekao je Habuš. 

13,40

Što se tiče Izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Varaždina od 1.siječnja do 31.prosinca 2014. Godine, Kolarića je zanimalo kada će se konačno maknuti prva bala iz Brezja, dok je Ilčić istaknuo kako se u puno situacija došlo do ove točke kada je sva dokumentacija gotova, a onda nema pomaka i dalje je sve isto.

– Imali smo vaše obećanje u lipnju 2011. da ćete riješiti za šest mjeseci bale u Brezju. Međutim, od toga ništa. Gdje smo danas? Što se događa? Hoće li Fond sufinancirati ili ne – pitao je Ilčić.

Avar je naglasio da treba pitati ministra zaštite okoliša zašto je prošle godine rekao da će Fond sufinancirati rješnje smeća, a u posljednjem posjetu rekao je da će možda sufinancirati.

– Što se promijenilo u međuvremenu – pitao je Avar.

Habuš je odgovorio da nema razloga vjerovati da se ministar neće držati svog obećanja, a Kolariću je odgovorio da bi kroz mjesec dana trebalo sve biti potpisano i onda krenuti s uklanjanjem bala. 

13,20

Većinom glasova gradskih vijećnika prihvaćena je odluka o sporazumnom raskidu ugovora s Biotehnološkim parkom. Protiv odluke nije bio nitko, a suzdržani su bili vijećnici HDZ-a, Hrasta i vijećnik HSS-a.  

 13,15

Vijećnik Robert Podolnjak, koji je u vrijeme potpisivanja ugovora bio tajnik Grada, podsjetio je ostale vijećnike na sjednicu prije deset godina na kojoj se raspravljalo o ugovoru s Biotehnološkim parkom.

– Sjednicu i zapisnik od prije deset godina kada se ulazilo u ovaj ugovor, trebao bi pročitati svaki vijećnik. Tada su istog dana odlučivali o ovom ugovoru kada su i ugovor dobili. Još je bio vruć papir, neki su govorili neka se pričeka s odlukom, da 60 stranica treba dobro proučiti. Sve je to u zapisniku. Nakon činjenica koje smo utvrdili tada, grdonačelnik Čehok je sazvao radnu skupinu koja je trebala pročešljati taj ugovor. U četvrtak je radna skupina oformljena, a u petak, samo dan kasnije ugovor je bio potpisan. Kad su se oni sastali? U četvrtak navečer ili u petak ujutro? Danas više ne možete utvrditi istinu. Ja nisam bio na toj radnoj skupini, nisam potpisao ovaj ugovor kao tadašnji tajnik Grada. Ne želim danas nikoga optuživati, ali nadam se da će potpisnici ugovora dati svoje orazloženje zašto su preko noći promijenili mišljenje i potpisali ugovor. Nadam se da će se danas ovaj ugovor raskinuti. Ova priča je mogla otići u puno gorem smjeru, tako da se nadam da emo ovom odlukom završiti ovu priču, koja će nam biti pouka – rekao je Podolnjak.

Željko Cecelja osvrnuo se na tajming rješavanja ovog problema. Kako je naglasio, problem ima s tim što je ova gradska vlast obećala da će riješiti probleme iz prošlosti.

– Ono s čime ja imam problem jest obećanje ove vlasti kada je došla na vlast da će sve probleme iz prošlosti riješiti promptno, no to se nije dogodilo. Ne vidim da je uspjeh platiti preko pet milijuna kuna, koje Grad nema. Zašto gradonačelnik i nova vlast potpisuje ankes sa suprotnom stranom i preuzima obveze iz ugovora da će maknuti bale, utjecati na HEP da izmjesti dalekovod. Ako je ta pozicija bila 2012. jasna, zašto mi nismo izvršili naše obveze? Zašto Grad ponovno pokazuje nemoć da problem i tog kostura skloni na vrijeme. Grad sad preuzima obvezu plaćanja novih pet milijuna kuna. Gdje će to uzeti? Zašto prije potpisivanja aneksa nije Grad podnio tužbu za ništetnost ugovora? Želim upozorit da nažalost današnja vlast kasni s pravim potezima u pravo vrijeme. Zašto vam fali odlučnost da na vrijeme poduzmete ono što je potrebno – pitao je vijećnik Željko Cecelja. 

12,45

Raskid ugovora podržat će i Zlatan Avar. Ipak, naglasio je kako je bio ljut zbog toga što su materijali došli vrlo kasno. Dodao je kako će sam tražiti da se potegne kaznena odgovornost onih koji su ovaj ugovor potpisali.

– Onda sam jučer pročitao kako je Čačić izjavio da su on i Čehok primjer uspješne politike. Primjer su više od sto tisuća tona bala u Brezju, primjer takve uspješne politike je i ovaj ugovor, prema kojem druga strana ima mogućnost ucjenjivati Grad. Primjer su ugovori o javno-privatnom partnerstvu. Sve je to ista kuhinja. Kad vidim ove točke ugovora, ne vjerujem u dobre namjere. Onda se pitam je li ovaj ugovor ništetan ili je najbolji način ovakav raskid ugovora. Poznavajući naše sudstvo, i ništetan ugovor bi mogli proglasiti važećim pa je ovaj raskid doista jedini mogući. Međutim, tražit ću da se potegne kaznena odgovornost. Zašto oni reklamiraju projekt u Japanu na račun Grada i tamo prodaju priču da na mjestu bala niče europska NASA? Sve ove kvazivizionare i turbomenađere treba poslati tamo gdje im je mjesto, u ropotarnicu povijesti – bio je oštar Avar. 

12,00

Rasprava se povela oko treće točke dnevnog reda koja se tiče sporazumnog raskida ugovora s Biotehnološkim parkom.

- Uspjeli smo u dvije i pol godine ispregovarati sporazum u ovakvom obliku koji je danas pred vama. Ovo je i rezultat mirenja i doveli smo se u poziciju da s 5,3 milijuna kuna odštete vratimo u vlasništvo Grada 780 tisuća kvadrata zemljišta koje ćemo konačno moći ponuditi kao poduzetničku i industrijsku zonu. Ugovor iz 2005. Godine nikad se nije smio dogoditi i odgovorna vlast nikad takav ugovor ne bi smjela potpisati. Tko će odgovarati za taj ugovor? Mi ćemo sada sanirati štetu, a pitanje je hoće li itko ikad odgovarati za ovu situaciju – rekao je gradonačelnik Habuš.

Vijećnika Kolarića zanimalo je gdje će Grad uzeti potreban novac s obzirom na slabo punjenje gradske blagajne. HNS-ovac Dreven naglasio je kako su svjesni da ovo nisu mali novci za Grad, ali da je ovo najbolje i jedino moguće rješenje jer se njime izbjegava arbitražni postupak koji će koštati mnogo više, ali i gubitak zemljišta.

– Ovo je jedna od najvažnijih odluka pred gradskim vijećnicima. Gradska vlast koja je potpisala 2005. godine ovakve ugovore, ugrozila je naš grad jer su ovo neodgovorni postupci. Predlažem svim vijećnicima da glasuju za ovu odluku – rekao je Dreven.

Ilčić je naglasio da se Grad nalazi u paradoksalnoj situaciji.

- 5,3 milijuna kuna uzet ćemo iz džepova građana Varaždina da bismo kupili gradsko zemljište. Građani to moraju znati - rekao je Ilčić i dodao kako neće glasati za ovaj prijedlog te da će biti suzdržani. 

Rasprava o ovoj točki dnevnog reda prekinuta je na 20 minuta, jerće gradonačelnik Habuš primiti delegaciju učenika iz projekta Erasmus plus u kojem sudjeluje Druga gimnazija Varaždin. 

11,40

Ladislav Ilčić, iz redova HRAST-a rekao je kako će ostati suzdržani kod izglasavanja rebalansa proračuna. Vijećnik Enriko Parlaj pozvao je sve vijećnike neka glasuju za rebalans proračuna jer je ovo jedini način da se sporazumno raskine ugovor s Biotehnološkim parkom.

Iz redova HDZ-a čulo se nezadovoljstvo što je uopće takav ugovor i potpisan, međutim Cingula je rekao da HDZ neće napraviti nešto na štetu Grada.

– Ovdje se ipak ne radi o stranačkom nadmetanju, već o tome da se spriječi veća šteta za Grad, stoga HDZ neće napraviti nešto što bi bilo na štetu Grada – rekao je vijećnik Marijan Cingula.

Željko Bunić ponovno je prigovorio zašto se tako važni materijali dostavljaju u zadnjem trenu, jer zbog toga svi nemaju mogućnost pravovremeno i u potpunosti proučiti sve važne dokumente.

Izmjene i dopune proračunskih dokumenata izglasane su većinom glasova vijećnika. Protiv je bila samo vijećnica HDZ-a Otilija Cvetko, dok su suzdržani bili Ilčić, Cecelja i Hižak. 

11,25

O izvješću o radu gradonačelnika od srpnja do prosinca 2014. godine nije se uopće raspravljalo, a prihvaćeno je većinom glasova. Prijedlog izmjena i dopuna proračunskih dokumenata odnosi se na promjene koje se tiču, kako je naglašeno, isključivo osiguranja sredstava za sporazumni raskid ugovora s Biotehnološkim parkom. 

10,55

Prije samog izglasavanja, s Dnevnog reda skinute su točke Prijedlog odluke o taksi prijevozu na području Grada Varaždina, ako i točke koje su se odnosile na izdvajanje dijela područja iz 4. Mjesnog odbora i osnivanje 8. Mjesnog odbora.

Vijećnik Željko Bunić tražio je da se na Dnevni red stavi točka imenovanja intendantice HNK u Varaždinu. Kako je naglasio, stavljanje te točke pod izbore i imenovanja je ponižavajuće. 

– Iz meni nepoznatih razloga,  još uvijek nije došlo do imenovanja intendantice HNK u Varaždinu. Radi se o kazalištu koji ima nacionalni status, a već 400 dana nema intendanta. I onda se o tome ne raspravlja, nego se stavja na kraj Dnevnog reda pod točku Izbori i imenovanja. Mislim da je to omalovažavanje – rekao je Bunić.

Tražio je da se točka o ovom pitanju stavi kao zasebna na Dnevni red, no to nije podržano od većine gradskih vijećnika.

______________________________________________________________________________________

Prema kojim kriterijima se postavlja osobe u upravna vijeća, kolika je plaća direktora Tehnološkog parka, zašto pravnici zaposleni u gradskoj upravi ne brane Grad u pravnim sporovima, samo su neka od pitanja koja su na Aktualnom satu 13. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina postavili gradski vijećnici. 

Sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina započela je komunalnim pitanjima, a prije samog aktualnog sata, svoj mandat je ponovno aktivirao Anđelko Koprek, vijećnik iz redova HDZ-a. 

Aktualni sat svojim je pitanjem započela vijećnica Laura Musliu. Zanimalo ju je prema kojim se kriterijima biraju članovi upravnih vijeća. 

- Molim da nam gradonačelnik objasni prema kojim kriterijima se biraju članovi upravnih vijeća, osim što je to stranačka pripadnost. Primjerice za UV JUGS-a bila je osoba iz SDP-a, a na pitanje koje su reference te osobe rečeno nam je samo da je iz SDP-a i da je bio županijski vijećnik te ga treba zbrinuti. Također, što je s balama? To bismo mogli staviti kao točku dnevnog reda svake sjednice - rekla je Musliu. 

Gradonačelnik Goran Habuš odogovrio je kako stranke predlažu članove te da one trebaju obrazložiti zašto je netko izabran u upravno vijeće. 

Zlatan Avar zatražio je popis osoba koje su na stručnom usavršavanju u Gradu i popis koja je njihova stranačka pripadnost. 

- Čuli smo da se kadrovira na svim instancama, a sada smo saznali da se kadrovira po stranačkoj pripadnosti i za stručno usavršavanje. Molim popis osoba na stručnom usavršavanju i kojoj političkoj stranci pripadaju. Drugo pitanje vezano je na plaće direktora gradskih tvrtki. Strši direktor Termoplina. Preporuka državne revizije bila je da plaća mora biti razmjerna stanju u zemlji. Međutim, još se ništa nije dogodilo. Hoće li gradonačelnik to učiniti - pitao je Avar. 

Habuš mu je odgovorio da mu je teško govoriti o tome jer su to mladi ljudi koji su odlični i da na to on nema osobno utjecaj. - Mislim da je to generaliziranje, možda netko je član neke stranke, ali to zasigurno nije kriterij - rekao je Habuš i dodao kako će vidjeti što s plaćom direktora Termoplina te da će predložiti Nadzornom odboru da se stavi u okvire u kojima su ostale direktorske plaće. 

Avara je zanimalo i pitanje Univerzala, odnosno proces suspaljivanja što se tamo dešava.

- 25. Srpnja 2014. Godine HERA je donijela odluku da osim spaljivanja biomase spaljuje i nešto što nije u skladu s time. Da li mi kao grad možemo od HERE i HROTE-a tražiti očitovanje što je sve poduzeto po tom pitanju i kako nadziru tu situaciju - pitao je Avar. 

Habuš mu je odogovorio kako su nepravilnosti trebale biti ispravljene, a može pitati jesu li one i otklonjene.

Željka Bunića zanimalo je kolika je plaća direktora Tehnološkog parka, jer ona nije javno objavljena, a na postavljeni upit, direktor je odgovorio da se radi o poslovnoj tajni. 

Habuš je odogovrio da ugovor Andrije Petrovića nije tajni ugovor te da ne vii razlog zašto ga ne bi objavili.

- Moram vidjeti što to znači ako se doista radi o poslovnoj tajni. Ovo je ugovor koji je sklapao moj prethodnik - rekao je Habuš. 

Vijećnik Hižak pitao je koliko se plaćaju režije za prazne poslovne prostore u vlasništvu grada. 

- Navodno je to 150 tisuća kuna režija za prazne poslovne prostore u vlasništvu grada. Je li to točno? Također, zanima me je li moguća izgradnja kružnog toka na raskršću Koprivničke i Međimurske ulice. Koliko bi to koštalo - pitao je Hižak. 

Gradonačelnik mu je odgovorio kako je kružni tok u razmatranju te da su započeti razgovori o tom projektu. 

Otilija Cvetko tražila je točan iznos stanja dospjelih obveza na zadnji dan prošle godine, a zanimalo ju je zašto gradksi pravnici ne brane Grad. 

- U gradskim službama zaposlen je veći broj pravnika. Koliko pravnika ima u Gradu Varaždinu, koliko ih ima pravosudni ispit i je li im Grad plaćao stručno usavršavanje? Imaju li dodatak na plaću zbog stručnog usavršavanja i zašto oni ne brane Grad u pravnim sporovima - pitala je Cvetko. 

Habuš joj je odgovorio da će dobiti pisani odgovor na svoja pitanja. Rekao je da pravnici imaju dodatak na plaću zbog pravosudnih ispita, ali da zastupaju grad u manjim sporovima, najčešće u komunalnim sporovima. 

- To moramo bolje definirati. Smatram da oni koji brane Grad u sporovim imaju pravo na dodatak, ali oni koji to ne rade, to moramo još bolje definirati jer oni ne bi trebali imati dodatak - rekao je Habuš.

Postavljena su i komunalna pitanja što se tiču pojedinih ulica u Gradu, uređenja nogostupa i kolnika. Postavljeno je pitanje raskršća Prešernove i Zagrebačke, mogućnost izgradnje kružnog toka na križanju Međimurske i Koprivničke. Zatim, puštanje u promet Istočne obilaznice, kao i mogućnost obnove Jagićeve rodne kuće koja je u vrlo lošem stanju. Postavljeno je i pitanje primarne selekcije otpada. 

- Čistoća je krenula u projekt proširenja primrne selekcije otpada. Naručeni su kamioni i kante. Kamioni su stigli, a kante su zapele zbog žalbe. Zasad ćemo uvesti vrećice za primarnu selekciju, a kad završi proces žalbe, onda ćemo uvesti i kante - rekao je Habuš. 

Što se tiče Istočne obilaznice, ukoliko se usvoji sporazumni raskid ugovora s Biotehnološkim parkom, grad će dobiti u vlasništvo dio zemljišta koji je još trebao da se dobije uporabna dozvola i da se obilaznica u potpunosti pusti u promet. 

Vijećnika Ladislava Ilčića zanimalo je koliko košta kila jabuka u školama, tko je nabavljač i zašto to nisu lokalne tvrtke. 

- Čemu uopće služe naša pitanja? često imam dojam da se svi ovdje složimo, a onda se ništa ne riješi i ne napravi. Koliko košta kila jabuka za škole? Radi se o dječjim obrocima. Djeca imaju od prošle školske godine imaju voćni obrok. Kolika je cijena kile jabuka za školu jer na kraju krajeva, to plaćaju porezni obveznici - pitao je Iličić i dodao što je revizijom gradskih prostor. 

Habuš mu je rekao kako revizija ide i da će vrlo brzo biti gotova, a nije znao kolika je cijena kile jabuka. Istaknuo je kako nema ništa protiv da se napravi jednosmjerna ulica kod vrtića u Kozarčevoj, ali da treba to vidjeti s policijom. 

Na pitanje vijećnika Kolarića da bi Grad trebao zaposliti sportaša Emila Milihrama, Habuš je rekao da ne zna kako to tehnički izvesti. 

- Namjera je dobra i plemenita, ali ne znam kako to izvesti da ne završim u Remetincu - rekao je Habuš. 

Tijek sjednice Gradskog vijeća pratite na eVaraždinu.

 

Komentari