Varaždin među prvima u Hrvatskoj kreće s radom za opće dobro bez naknade

Objavljeno: 03.04.2015. 15:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Varaždin je među prvim većim gradovima u Hrvatskoj u kojem će se provoditi projekt „Rad za opće dobro bez naknade“.

Riječ je o projektu u kojem će svi korisnici zajamčene minimalne naknade biti u obvezi mjesečno raditi od 30 do 90 sati kako bi „odradili“ svoju zajamčenu mjesečnu naknadu.

Sporazum na projektu, koji omogućuje novi Zakon o socijalnoj skrbi, potpisali su danas u Gradskoj vijećnici varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Varaždin Siniša Česi.

- Mjera je izrazito pozitivna jer joj je cilj prvenstveno povećanje radne aktivnosti i osjećaja korisnosti svih nezaposlenih, a radno sposobnih korisnika socijalne pomoći – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

- Na području Varaždina imamo 402 korisnika socijalne pomoći i većina je njih zadovoljna najavljenom mjerom – naglasio je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Siniša Česi.

Rad za opće dobro bez naknade u Varaždinu kreće od sredine travnja, a korisnici će raditi u tri gradske tvrtke: Čistoći, Parkovima i Gradskoj tržnici. Nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma svi će korisnici socijalne naknade biti pozvani na prezentaciju projekta i potpisivanje ugovora. Odbiju li raditi, a radno su sposobni, na šest će mjeseci izgubiti pravo na zajamčenu naknadu koja, primjerice,  za samca iznosi 800 kn mjesečno.

Inače, za socijalna davanja Grad Varaždin godišnje izdvaja 2,5 milijuna kuna, a u stanovima u svome vlasništvu stambeno zbrinjava 364 socijalno ugrožene varaždinske obitelji.

Komentari