Varaždinci, ništa od kanti! Za razvrstavanje otpada na kućnom pragu dobit ćemo vreće

Objavljeno: 16.05.2015. 13:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

I dok se u općini Trnovec Bartolovečki vrlo uspješno provodi projekt nadogradnje primarne selekcije otpada već na „kućnom pragu“, u varošu je situacija nešto drugačija. Kako smo već navikli da ništa ne može proći bez komplikacija i problema, ne čudi da ni nabavka kanti za primarnu selekciju otpada u kućanstvima grada Varaždina jednostavno nije prošla.

Obećane kante Varaždinci najvjerojatnije neće vidjeti. Barem ne u skoroj budućnosti. Ipak, da se situacija malo ublaži, dobit ćemo vreće za primarnu selekciju otpada. Naravno, ako prođe javna nabava.

Gdje je zapelo? Pa gdje drugdje nego kod novca potrebnog za nabavku kanti, a onda i kod samog postupka javne nabave. Još krajem srpnja prošle godine, iz Grada Varaždina najavili su da će do kraja listopada iste godine građani dobiti kante za biorazgradivi komunalni otpad.
Također, najavljeno je da će do kraja 2014. biti gotova i kompostana na Motičnjaku gdje će se prikupljati biorazgradivi otpad kojeg smo trebali odvajati u svojim kućanstvima. Sve je to bilo u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom koji je na snagu stupio krajem srpnja 2014. godine. Međutim, od najave ovog projekta prošlo je punih devet mjeseci, a od njegove realizacije još ništa. Iako, kako smo doznali od direktora Varkoma Vlade Vlašića, kompostana na Motičnjaku trebala bi biti gotova tijekom ovog mjeseca.

Kompostana na Motičnjaku napreduje dobro. Radovi su zapravo pred završetkom i kompostana će biti gotova najkasnije do kraja ovog mjeseca. Primarno je bilo planirana vrijednost oko 3,3 milijuna kuna, ali će cijena biti nešto veća jer je bilo dodatnih radova – rekao nam je Vlašić.

Od kanti, vjerojatno neće biti ništa. Njih će zamijeniti vreće za smeće. Problem je nastao zato jer Varkom nije isplatio Čistoći novac planiran Planom podjele kod razdvajanja tvrtki, a tim novcem trebale su biti financirane kante u Varaždinu.

Što se tiče biootpada, moramo pričekati dovršetak kompostane na Motičnjaku i onda sa stručnim službama Grada Varaždina dogovoriti na koji način bi se skupljao biootpad. Naime, javni natječaj za nabavu posuda za plastiku i biootpad je poništen budući da se u vrijeme raspisivanja natječaja (početak travnja 2014.) nije znalo da tvrtka Varkom neće isplatiti cjelokupni dogovoreni novčani iznos naveden u Planu podjele. Taj iznos je bio neophodan za zatvaranje financijske konstrukcije svih planiranih projekata u Čistoći. S obzirom na to da se do 18. ožujka 2015., do kada je bio zadnji rok za donošenje odluke po ovom postupku javne nabave, nije našlo rješenje za zatvaranjem financijske konstrukcije za nabavu posuda za Grad Varaždin, postupak je zbog nedostatnih sredstava morao biti poništen – rekao je Davor Skroza, direktor Čistoće Varaždin.

S druge strane, Varkom je još prošle godine tvrdio kako su Čistoći isplatili sve što ih pripada te da će postupiti u skladu s revizorskim mišljenjem oko podjele sredstava. Odluka o tome mogla bi se donijeti vrlo skoro, a spekulira se i o tužbama između Čistoće i Varkoma upravo zbog Plana podjele sredstava.

Na javnu nabavu kanti za Varaždin žalila se i Hypo banka. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave utvrdila je da je žalba Hypo banke osnovana te je poništila odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja. Cijeli postupak je naposlijetku ipak morao biti poništen, jer Čistoća nema novac kojim bi zatvorila financijsku konstrukciju za nabavku kanti. Odnosno, ima ga na  papiru, ali ne na svom računu.

Priliku za sufinanciranjem nabavke kanti sada je navodno propustio i Grad Varaždin jer je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mijenjao uvjete javne nabave.

Mi nemamo sredstva predviđena Planom nabave i nemamo kako izvršiti cijeli postupak. Ono što je još ključno u cijelom ovom slučaju jesu promjene koje je proveo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prema sada već propalom natječaju, Fond je sufinancirao 40 posto u iznosu do dva milijuna kuna. Sad su promijenjeni uvjeti i ako će Grad Varaždin i ići u nabavku kanti više neće od Fonda dobiti sufinanciranje u iznosu od 500 tisuća kuna – napomenuo je Skroza.

Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, jedinica lokalne samouprave dužna je osigurati kante. Komunalno društvo, ako je u njihovom vlasništvu, može provesti taj dio posla. Čistoća je u dogovoru s Gradom Varaždinom pokušala odraditi taj dio posla, no sve se skupa izjalovilo zbog nedostatka sredstava.

Dakle, iako je sve bilo dogovoreno, kao i sufinanciranje Fonda, natječaj je zbog nedostatka sredstava poništen i od kanti nema ništa. Novci su bili osigurani Planom podjele između Varkoma i Čistoće. Međutim, ti novci nisu doznačeni na račun Čistoće, već su ostali samo na papiru, kako je rekao Skroza.

Od kanti za primranu selekciju otpada na kućnom pragu Varaždinci će vidjeti tek vreće. Ali i vreće tek onda nakon što se provede postupak javne nabave. Još jedan u nizu na koji bi se opet netko mogao žaliti i cijela bi se priča ponovno mogla oduljiti u nedogled. Dotad, mještani općine Trnovec Bartolovečki svoj će otpad sortirati na kućnom pragu.  U varošu ćemo, izgledno je, pričekati još malo.

Članak je prenesen iz etjednika.

Komentari