Šef županijskog HNS-a samouvjeren

Štromar okupio sve 'svoje' načelnike i gradonačelnike: "Vidjet ćemo trebamo li koalicijske partnere"

Objavljeno: 20.05.2016. 13:34

Zadnja izmjena: 20.05.2016. 13:56

Foto: ŽO HNS-a Varaždinske županije

Na konferenciji za novinare Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke raspravljalo se o Prijedlogu izmjene Zakona o lokalnim izborima i o početku priprema za lokalne izbore. Prisustvovali su i načelnici i gradonačelnici članovi HNS-a iz Varaždinske županije.

Korak dalje u demokratizaciji, vjeruju u HNS-u, bilo bi preferencijalno glasovanje pa je Klub zastupnika HNS-a prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima uputio u hitnu saborsku proceduru.

– Ako imenom i prezimenom možemo birati načelnike, gradonačelnike i župane, zašto ne bismo i vijećnike u vijećima i skupštinama? – upitao je Štromar, istaknuvši da je na parlamentarnim izborima 70 posto ljudi glasalo preferencijalno.

"Pravo pitanje postaje tko si i što znaš"

– Zašto ne pružiti priliku nekim potencijalno kvalitetnim političarima koji se dosad nisu dokazali? Pitanje je hoće li u Saboru to htjeti prihvatiti dvije najveće stranke jer su se malo opekle na prošlogodišnjim izborima. – rekao je Štromar.

Preferencijalno glasanje motivira i stranke, istaknuo je Štromar misleći pritom na podršku birača, da kandidiraju najkvalitetnije ljude: – Pravo pitanje tada postaje tko si i što znaš, a tek nakon toga kojoj stranci pripadaš. Politička odgovornost tada i na lokalnoj razini dobiva ime i prezime.

"Prerano je razmišljati o koaliciji"

Naglasio je kako su načelnici i gradonačelnici iz redova HNS-a već tri godine u kampanji, i to provođenjem projekata od 2013. godine, kad je HNS pobijedio polovici jedinica lokalne samouprave Varaždinske županije – u deset općina i četiri grada.

O koaliciji, tvrdi Štromar, još je „prerano razmišljati“: – Tri ili četiri mjeseca prije izbora vidjet ćemo trebamo li koalicijske partnere i imamo li iste ili slične programe.

– HNS je spreman za izbore u svakom trenutku. Naš je cilj da poboljšamo rezultat iz 2013. godine, a to je više od 14 čelnika jedinica lokalne samouprave. – zaključio je Štromar.

 

 

Komentari