povodom dana općine

FOTO Svečana sjednica Općinskog vijeća u Vinici: General Markač proglašen počasnim građaninom

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.04.2018. 20:13

Zadnja izmjena: 22.04.2018. 10:54

Foto: Dominik Sever

I službeno je započelo obilježavanje Dana Općine Vinica i to svečanom sjednicom Općinskog vijeća, a to je bila i prava prilika da se nabroje ostvareni projekti u općini, ali i predstave novi.

Načelnik Marijan Kostanjevac tom je prilikom napomenuo kako je protekla godina bila vrlo uspješna za općinu s ukupnim investicijama od 10 milijuna kuna, a posebno je napomenuo uređenje županijske ceste u Gornjem Ladanju čime je riješen problem najopasnije prometnice na području općine. 

Od ostalih provedenih projekata na području općine u proteklih godinu dana, izdvojio je energetsku obnovu objekta tzv. Motela, uređenje dječjih igrala, sanaciju krovišta župne crkve sv. Marka ev., sanaciju temelja kurije Patačić, uređenje vile u Arboretumu, statiku dijela Burga Vinica te sanaciju nerazvrstanih cesta. Usto, sredstvima EU projekta vrijednog ukupno milijun kuna uređena je i tradicionalna viniča kuća te je izrađena replika Prangera i restauriran pil sv. Ivana Nepomuka.

- Pred nama je pak početak radova na projektu Aglomeracije vrijednom 36 milijuna kuna koji bi na području naše općine trebao započeti početkom svibnja. To će biti najveća komunalna investicija u Vinici od njenog osnutka. Što se tiče ostalih projekata to su primjerice izgradnja dječjeg vrtića, proširenje kino-dvorane, adaptacija vatrogasnog doma u Vinici u vatrogasni centar, završetak kurije Patačić i vile u Arboretumu - dodao je Kostanjevac i naomenuo kako će Županija kandidirati Arboretum kao Centar kompetentnosti u poljoprivredi.

Na projekt Centra kompetentnosti u poljoprivredi osvrnuo se i župan Radimir Čačić.

- Vjerujem da ćemo i načelnik i ja u ovom mandatu zajedničkim naporom, naravno uz podršku države, realizirati dio ključnih projekata. Tu prvenstveno mislim na realizaciju projekta centra kompetencija. Prva faza s kojom ćemo ići tijekom ove godine jest rekonstrukcija srednje škole kroz energetsku obnovu, a zatim iduće godine slijedi dvorac i pretvaranje njega u internat i istraživački centar ako to Ministarstvo obrazovanja ne spriječi. Ovdje također idemo i u energetsku obnovu osnovne škole. U svakom slučaju, suradnja je izuzetno kvalitetna i masu projekata koje Općina nudi, mi ih i realiziramo - rekao je Čačić.

Inače, Povelja počasnog građanina uručena je generalu Mladenu Markaču, a sjednici si između ostalig još prisustvivali  saborski zastupnik Anđelko Stričak, pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Tuđan, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo kao i brojni drugi gradonačelnici, načelnici i gospodarstvenici.

 

Komentari