Zeleno svjetlo

Vlada odobrila Ivancu, Cestici i Malom Bukovcu zaduženja za sljedeće projekte...

Objavljeno: 27.09.2023. 13:09

Zadnja izmjena: 27.09.2023. 13:09

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Gradu Ivancu i općinama Cestica i Mali Bukovec zaduženja kod banaka radi financiranja planiranih infrastrukturnih ulaganja - dogradnje dječjeg vrtića i rekonstrukciju društvenih domova.

Vlada je, naime, odobrila Gradu Ivancu zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u visini od 1,38 milijuna eura, s rokom otplate od 10 godina bez počeka, i uz fiksnu kamatnu stopu od 3,2 posto, a iz tih kreditnih sredstava financirat će se dogradnja Dječjeg vrtića Ivančice i izgradnja dječjeg vrtića u Radovanu.

Općini Cestica, pak, Vlada je odobrila zaduženje kod HBOR-a u iznosu od gotovo 770 tisuća eura, na rok od pet godina uključujući dvije godine počeka, po fiksnoj kamatnoj stopi od 2,2 posto, a taj novac Općina će koristiti za rekonstrukciju društvenog doma. 

Istodobno, Općini Mali Bukovec odobrila je kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke u iznosu od 261 tisuću eura, s rokom otplate kredita od sedam godina bez počeka i uz promjenjivu kamatnu stopu vezanu uz tromjesečni euribor, uvećanu za 0,9 postotnih bodova. Općina će ta sredstava iskoristiti za rekonstrukcije rotora u Svetom Petru, rekonstrukciju društvenog doma Županec i izgradnja društvenog doma Mali Bukovec.

Vlada je Grad Ivanec i općine Cesticu i Mali Bukovec zadužila i da u svojim proračunima za godine u kojima se otplaćuju ti krediti izrade planove proračunske potrošnje. Naime, temeljem Zakona o proračunu grad, općina i županija se mogu zadužiti za investiciju koja se financira iz njegova proračuna, ali godišnje obveze mogu iznositi najviše 20 posto
ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje.

Komentari