APEL SLOVENCIMA

Antolić Vupora pozvala slovensku nacionalnu manjinu da se izjasne na Popisu stanovništva

Objavljeno: 17.09.2021. 10:15

Zadnja izmjena: 17.09.2021. 11:25

Saborska zastupnica i predstavnica slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora danas je održala konferenciju povodom popisa stanovništva.

Na konferenciji za medije s temom popisa stanovništva 2021., Barbara Antolić Vupora naglasila je važnost popisivanja nacionalnih manjina, posebice pripadnika slovenske nacionalne manjine. O značaju ovogodišnjeg popisa stanovništva za pripadnike slovenske nacionalne manjine govore podaci iz prethodnih popisa. 1991. godine u Hrvatskoj je bilo 22.376 Slovenaca, 2001. godine njih 13.173, dok ih je 2011. godine popisano 10.517.

- Upućujem apel svim onim ljudima da kada budu u popisivanju stanovništva odgovarali na 17. pitanje, što su po narodnosti, promisle o tome kako se osjećaju. Upravo se na tom pitanju temelje sva prava i dužnosti koje pripadnici manjina imaju. Obasuti smo porukama manjina, ali slovenska manjina nema često priliku komunicirati s javnošću i naša su prava stavljena u drugi plan. U našoj je županiji jedino u većoj mjeri omogućeno  učenje slovenskog jezika i kulture. Kako bi se ta prava mogla nastaviti, ljudi moraju razmisliti o precima te nose li u sebi dio povijesti i kulture druge zemlje. Ne treba to dokazivati papirima nego upravo na tom pitanju napisati kako se osjećate - rekla je tom prilikom Antolić Vupora.

Komentari