prijedlog Zakona o vatrogastvu

ZAKON O VATROGASTVU Stričak: "Vatrogasci su značajan dio sustava Domovinske sigurnosti"

Objavljeno: 04.12.2019. 14:48

Zadnja izmjena: 04.12.2019. 14:59

U saborskoj proceduri ovaj tjedan naći će se i prijedlog Zakona o vatrogastvu, a o njemu se danas raspravljalo i na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

U raspravi je sudjelovao i saborski zastupni Anđelko Stričak koji je naglasio da je inicijativa o donošenju novog zakona pokrenuta još tijekom prošle godine, da je prvi put o tome bilo riječi prilikom posjete Predsjedništva Županijske vatrogasne zajednice Varaždinske županije Hrvatskom saboru, stoji u priopćenju županijskog HDZ-a – Svjedoci smo da je posljednjih godina sve više elementarnih nepogoda, a kod svih tih kriznih situacija angažirani su upravo vatrogasci. Vatrogasna djelatnost, kao značajan dio sustava Domovinske sigurnosti, od neprijepornog je interesa za Republiku Hrvatsku – istaknuo je Stričak, te dodao kako je cilj zakonskih odredbi što bolje povezati zapovjednu vertikalu na državnoj i lokalnoj razini kako bi intervencije bilo što djelotvornije.

Novim Zakonskim prijedlogom planira se urediti sustav vatrogastva u nadležnosti Hrvatske vatrogasne zajednice, kao tijela državne uprave, što će omogućiti vatrogasnom sustavu predlaganje dokumenata državne razine (strategije i sl.), učinkovitije osposobljavanje i obuka vatrogasaca, opremanje, izbor, imenovanja, razrješenja vatrogasnih tijela tj. dužnosnika, uspješno povlačenje sredstava iz fondova Europske unije i slično.

Komentari