"Zakonska dadilja": Otvoren prvi obrt za čuvanje djece na našem području

Objavljeno: 17.09.2015. 12:56

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Ilustracija

Više od dvije godine prošle su od stupanja na snagu Zakona o dadiljama, zakona kojim se uređuje sadržaj, način i uvjeti za obavljanje djelatnosti dadilje, prava i obveze dadilje, kao i njihove stučne osposobljenosti i usavršavanja.

Iako je zakon u dijelu javnosti naišao na negodovanje, u praksi su otvoreni obrti koji pružaju uslugu čuvanja djece i brige o njima. Jedan takav obrt otvoren je i na području Varaždinske županije.

Djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje u skladu s odredbama Zakona. Djelatnost dadilje može obavljati obrtnik odnosno zaposlenik obrta u okviru registrirane djelatnosti ako ispunjava osobne i stručne uvjete sukladno odredbama ovog Zakona.

Početkom ovog mjeseca na našem području zaživio je prvi obrt koji pruža usluge dadilje. Djelatnost dadilje provodi se u stambenom prostoru dadilje prilagođenom i opremljenom za čuvanje i skrb o djeci.

U ovom slučaju to je briga i skrb o  četvero djece jasličke dobi, od najmlađeg koji ima 10 mjeseci, pa do najstarijeg dvogodišnjaka. Kako doznajemo, razlozi zbog kojih roditelji odabiru ovo obiteljsko čuvanje djece je slabijii nerazvijeni imunitet kod djece ili pak djeca koja po preporuci liječnika ne mogu u vrtić, češće obolijevaju pa su tu onda i ekonomski razlozi, nemogućnost odlaska na česta bolovanja i slično. Ovdje se radi o manjoj grupi djece koja nisu toliko međusobno izložena zarazama, a opet se druže s drugom djecom.

Ova vrsta čuvanja roditelju omogućava i određenu fleksibilnost. Dijete se može pričuvati i duže, ako se roditelj zadrži na poslu ili ga nema tko pričuvati. Djeca dolaze kod dadilje kad navrše godinu dana ili manje (već od šest mjeseci starosti), a odlaze s navršene tri do tri i pol godine života.

Što se tiče otvaranja takvog obrta, postupak je dugotrajan i zahtijeva mnogo papirologije, ali i ulaganj u sam prostor u kojem će se djeca čuvati. Obrt se prvo registrira kao i svaki obrt u Uredu državne uprave, no ovaj se otvara na poček od godine dana, što znači da se ima godina dana da se udovolji svim uvjetima propisanim u Zakonu o dadiljama.

Prvo se treba ishoditi rješenje o zadovoljavanju prostornih uvjeta. To su minimalni tehnički uvjeti, zaštita na radu, oprema za djecu i slično. Zatim se na Centu za socijalnu skrb, koji je zadužen i za kontrolu dadilja kroz registar dadilja, predaju dva zahtjeva, onaj za upis u imenik dadilja i za ispunjavanje uvjeta za obavljanje djelatnosti dadilje.

Tome se prilaže  dosta papirologije, a dosta se i čeka, jer Centar za socijalnu skrb po službenoj dužnosti mora pribaviti određenu dokumentaciju. Tu je i ocjenjivanje obiteljskih prilika, sklapanje ugovora o osiguranju djece i obrta.

Kad se ishodi rješenje o ispunjavaju uvjeta za obavljanje djelatnosti dadilje ponovno se ide u Ured Državne uprave gdje se prijavljuje datum početka rada. Potom rješavanje papirologije na Hrvatskom zavodu za zadravstveno osiguranje, mirovinskog i poreznog dijela i tada obrt može početi s radom.

Dadilja ipak ne može biti tko god, već samo osoba koja, prema Zakonu o dadiljama, ima položen tečaj za dadilje, ili je po struci odgojitelj, ili ima završen srodni fakultet.

Postoji i mogućnost sufinanciranja čuvanja djece kod dadilja, tako je Općina Cestica primjer općine koja roditeljima sufinancira cijenu čuvanja njihovog djeteta u prvom takvom obrtu na našem području.

Komentari