sastanak s bilićem

Zamjenik ministra Mario Šiljeg u Ludbregu: "Želimo pomoći Ludbregu da postane okolišno prihvatljiviji i jeftiniji grad"

Objavljeno: 27.07.2016. 17:02

Zadnja izmjena: 27.07.2016. 17:06

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, Mario Šiljeg posjetio je Ludbreg, gdje je na sastaknu s gradonačelnikom Dubravkom Bilićem raspravljao o gradnji malih hidroelektrana na širem području Ludbrega. 

Kako stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Šiljeg smatra da je za Hrvatsku uopće važno da se okrene prema izvorima energije koji manje onečišćuju okoliš.

- EU se Pariškim sporazumom obvezala do 2030. za 40% smanjiti emisije COu odnosu na 1990. Time se otvara put za razvoj i korištenje zelenih tehnologija. U tom području leže velike prilike za razvoj čišće industrije i otvaranje novih zelenih radnih mjesta – kazao je Šiljeg te dodao kako Ludbreg ima znatne razvojne mogućnosti u sektoru energetike jer se nalazi u blizini lokacija pogodnih za gradnju malih hidroelektrana.

82 milijuna kuna za čistiji transport

- Želimo pomoći Ludbregu da postane ugodniji, okolišno prihvatljiviji i na kraju krajeva jeftiniji grad“ – istaknuo je Šiljeg i napomenuo kako se u Ludbregu realizira nekoliko projekata energetske učinkovitosti poput ugradnje štedljive javne rasvjete, a gradonačelnik želi realizirati nove projekte.

- Kroz projekte Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stvaramo preduvjete za razvoj čistijeg transporta. Fond je u protekle dvije godine u projekte čistijeg transporta uložio 82 milijuna kuna – istaknuo je Šiljeg.

Tako se sufinancirala nabava 1425 električnih, hibridnih te plug in hibridnih vozila, električnih bicikala te punionica za električna vozila kojih u Hrvatskoj trenutno ima 63, a više od pola postavilo se uz financijsku pomoć Fonda.

Komentari