Zašto asistentima u nastavi umjesto 3.500 kuna plaće nije isplaćen niti "minimalac"?

Objavljeno: 28.10.2015. 11:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Arhiva

Na adresu naše redakcije ovih je dana stigla informacija o, kako tvrde naši čitatelji - nepravilnoj i neadekvatnoj isplati plaća varaždinskim asistentima u nastavi koja se inače financira sredstvima Europske Unije u sklopu projekta "Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije".

Ni minimalac

Naime, Europski je socijalni fond, u suradnji sa Vladom Republiku Hrvatsku osigurao iznos od 55 milijuna kuna za plaće asistentima u nastavi, pri čemu je Varaždinskoj županiji dodijeljeno nešto više od 3 milijuna kuna za plaće 90-ak asistenata. Međutim, više čitatelja nama se požalilo da asistentima u nastavi za rujan nije isplaćena puna plaća, već samo iznos od 1600 kuna temeljem ugovora o djelu, dok su za protekle mjesece plaću ostvarili temeljem ugovora o radu. Logično, postavlja se stoga pitanje - zbog čega je promijenjen oblik zasnivanja radne obveze te zašto asistentima u nastavi nije isplaćena redovita plaća, iako je definirano vrijeme trajanje projekta bilo od 01.10.2014 godine pa do 30.09.2015.

- Osjećam se oštećenim jer su nam primanja, bez ikakvih upozorenja, smanjena za čak 60 posto. Nije mi jasno zbog čega smo u rujnu morali potpisati ugovor o djelu, ako Europska Unija u svom projektu strogo zahtjeva ugovor o radu – kaže nam jedan od naših čitatelja koji se u ovom slučaju smatra oštećenim.

Vremensko preklapanje

Kontaktirali smo povodom toga nadležna tijela unutar ovog projekta, AZRA-u i Varaždinsku županiju. U Razvojnoj su nam agenciji poručili kako o spomenutom problemu nemaju nikakvih saznanja te nas uputili na Županiju. Nakon čitave telefonske trakavice, iz Županije napokon dobivamo odgovor kojim nastoje objasniti položaj asistenata u nastavi. U priopćenju ističu da u Varaždinskoj županiji postoje dva projekta koja su fokusirana na spomenutu problematiku, onaj gore spomenuti te projekt „Veliki za mali“ koji traje od 01.09.2015 godine do 31.08.2016 godine, čija je vrijednost nešto veća od dva i pol milijuna kuna, a kojim se pokrivaju plaće dodatnih šezdeset asistenata u nastavi.

- Postoji vremensko preklapanje dvaju projekata i to u rujnu 2015. godine kada asistentima nisu isplaćene plaće jer nije bilo zasnovanog radnog odnosa ni po jednom od dva navedena projekta. – tvrde u Županiji

Dodatno su objasnili i razlog sklapanja ugovora o djelu koji su potpisani u kolovozu kada se još uvijek nije znalo hoće li sredstva za spomenuti projekt biti odobrena. Ističu da su sami inicirali ovakav postupak kako bi se premostio jaz između činjenice da učenicima počinje nastava i da će djeci biti potrebna pomoć i činjenice da nije bilo pravovremenih rezultata o prihvaćanju ili odbijanju projektnog prijedloga.

Pogreška u komunikaciji?
Očigledno je kako je između nadležnih organa i ogorčenih asistenata došlo do pogreške u komunikaciji, kao što je i jasno da se na vrlo težak i nejasan način dolazi do odgovora o nadležnosti i visine njihovih plaća. Nakon što velik broj škola u Varaždinu nije želio komentirati ovu temu, a u nekima od njih bili su čak i nepristojni, Županiju smo upitali temeljem čega je određen iznos plaće od 1600 kuna, što je manje od minimalne plaće. Odgovorili su nam da su postupali sukladno članku 10. Zakona o posredovanju u zapošljavanju, koji pak s druge strane (provjerili smo) - definira samo kriterije koje je potrebno poštovati kod zasnivanja radnog odnosa. Dakle, stvar je i dalje nejasna.

Ovu temu pratit ćemo i dalje...

Komentari