Ekskluzivno doznajemo

Zašto je Milanović za svoj završni skup večer prije unutarstranačkih izbora odabrao baš Varaždin?

Objavljeno: 02.03.2016. 12:26

Zadnja izmjena: 02.03.2016. 13:04

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Premda medijima jučer nije bilo dopušteno ostati na skupu Zorana Milanovića u Ivancu duže od njegova uvodnog dijela, kako ekskluzivno doznajemo, šef SDP-a povjerio se nekolicini lokalnih SDP-ovaca da će svoj završni predizborni skup organizirati u Varaždinu, večer uoči samih unutarstranačkih izbora: u petak, 1. travnja.

U svjetlu toga još su zanimljivije, da ne kažemo indikativnije njegove riječi upućene ivanečkom članstvu, ali i lokalnoj vrhušćci SDP-a, da kao sljedeći korak vidi jačanje SDP-a u Varaždinu i županiji jer smatra da je stranka upravo na tom području, uz Istru i Međimurje, „objektivno najjača politička opcija“.

O Radeliću otvoreno

U čemu je onda problem? U kadrovima i organizaciji. „Stvarajte kandidate!“, poručio je Milanovići 'drugovima'. No nisu li upravo to razlozi zbog kojih je prethodno uz njegovo 'zeleno svjetlo' preko Habeka raspuštena Radelićeva gradska organizacija? Kako doznajemo, Milanović je odgovarajući na pitanje članova na zatvorenom djelu skupa rekao to i otvoreno.

Istaknuo je, naime, kako misli da dosadašnji rad organizacije ne bi trebao ponovno dobiti povjerenje, misleći poglavito na Radelićevo izbacivanje 200 članova. Također, nisu li Milanovićeve riječi u korelaciji i s Kišićevom izjavom da će, postane li šef gradske organizacije, od HNS-a tražiti ili mjesto kandidata za župana ili ono za gradonačelnika.

Scena se promijenila

Dakle, lokalni izbori sljedeće godine mogli bi biti i više nego zanimljivi. Uostalom, kod nas je 'ludo' i kada se bira za vijeća mjesnih odbora, a kamoli sada – kad sve isto je, ali ništa isto nije, kao što ono kaže i pjesma...

Naime, na mjestu Univerzal Kovačića u HDZ-u sada imamo javnosti nekako - prijemčivijeg mladog odvjetnika Habijana; na mjesto 'ne talasaj' Radelića mogao bi doći populist Kišić. Čačić je opet 'onaj stari', u čiju volju sumnjati ne treba, a kakav je plan HNS-a kada se objelodani da Štromar neće biti kandidat za predsjednika, znat će se uskoro.

SDP svoju priliku vjerojatno vidi u tome, da u gradu HNS-ovci nemaju drugog kandidata, osim Habuša s rejtingom 'božesačuvaj'. A ne pristanu li na ustupak u vidu kandidata za gradonačelnika, sljedeća logična opcija SDP-a su Reformisti. Kuloarski scenarij da bi Natalija Martinčević u tom slučaju zamijenila Čačića u Saboru, a on postao Štromarov protukandidat u bitci za Županiju, nije bez logike.

Okej, ali...

I sve je to okej. Karamarko je ispunio obećanje pa od (nekih) 'naših ljudi' konačno sastavio listu. Eto nam i pomoćnika ministara. Varaždin voli i Milanović, napravit će veliki unutarstranački skup. Ma voli ovaj kraj i Vesna Pusić, ali jedno su glasovi, drugo Predrag Štromar. Natalija Martinčević je na zakone uspijevala utjecati čak iz oporbe, itd.

...ali Zadar je u vrijeme lijeve(!) Vlade od države 'dobio' 67,7 milijuna. Po 50, 20 i 30 milijuna, dobili su Metković, Knin, Požega i Krk. Za četiri godine slično pitanje moglo bi se postavljati i Stričaku... Za sada se moramo pomiriti s time da smo mi, kako je izračunato, prema dodjeljivanju državnih sredstava u sredini.

Da barem u zlatnoj...

Komentari