Zbog kašnjenja Strategije razvoja Grada zaiskrilo između Habuša i Martinčević

Objavljeno: 03.12.2015. 14:32

Zadnja izmjena: 15.01.2016. 10:57

Foto: Siniša Sović

Varaždinski gradski vijećnici na današnjoj 20. sjednici Gradskog vijeća, prihvatili su prijedloge svih 11 odluka, rješenja te izvješća o kojima su morali glasovati. Zaiskrilo je jedino kod rasprave o osnivanju Partnerskog vijeća za izradu Strategije razvoja Grada do 2020. godine...

>>Martinčević položila prisegu, na aktualcu o cenzuri, 'afričkoj šljivi' i 'božjoj zaštiti' ministra Zmajlovića

Nakon aktualnog sata u nastavku sjednice većinom glasova prihvaćena je odluka o smanjenju iznosa spomeničke rente koja će se odsad naplaćivati u najvišem iznosu od 4 kune.

- Odluku smo uskladili s rješenjem Ministarstva kulture koje pripisuje da se spomenička renta naplaćuje u tri zone, što je učinjeno – pojasnio je Mario Sambolec, pročelnik UO za komunalne djelatnosti.

Iako prihvaćen, prijedlog odluke o osnivanju  prava građenja u korist Tehnološkog parka Varaždin (TPV) izazvao je rasprave, nakon što je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš kazao kako spomenuti projekt  “unatoč negativnoj slici koja se htjela stvoriti - ide najnormalnije“.

- Imamo direktora i Nadzorni odbor i stvoreni su preduvjeti da Tehnološki park najnormalnije funkcionira. Moramo zaštiti svoja ulaganja u TPV, jer od tri osnivača, jedino Grad ulaže sredstva i imovinu – naglasio je Habuš.

Na njega se nadovezao nezavisni vijećnik Zlatan Avar rekavši kako podržava prijedlog Nadzornog odbora o raspodjeli dobiti.

- Podržavam to i očekujem da se provede. Grad nikad nije bio maćeha Tehnološkom parku i dosta je uložio u njegov razvoj. Kad netko najviše daje, mora najviše prihodovati u trenutku prodaje ili raspodjele dobiti – naglasio je Avar.

Potom su gradski vijećnici nazočni na sjednici jednoglasno prihvatili da se krene u postupak prodaje dionica Varaždinskih vijesti. Podsjećamo, Grad Varaždin ima paket od 2.090 dionica čija je nominalna vrijednost 300 kuna. No, tržišna je cijena 189 kuna za dionicu i varaždinska “Derma“ je zasad jedini ponuditelj za njihovu kupnju.

U raspravu o prijedlogu osnivanja partnerskog vijeća za izradu Strategije razvoja Grada do 2020. godine, koje će brojati 35 članova, uključila se vijećnica Natalija Martinčević prozvavši gradonačelnika zbog kašnjenja.

- Zanima me gdje je gradonačelniku Strategija? Danas donosimo odluku, a donijeli smo je prije točno dvije godine. Osobno sam pokrenula tu priču i bila ponosna da je jedna od rijetkih gdje smo postigli potpuni konsenzus u vijeću. Sve su se stranke u to uključile i pokrenuli smo sve procese. Nakon mojeg razvlaštenja s mjesta zamjenice gradonačelnika, predsjednikom vijeća za izradu Strategije imenovao se Habuš – istaknula je Martinčević.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio joj je kako je bilo i drugih odluka donesenih konsenzusom. No, napomenuo je kako „nije bilo zamjenice na vijeću, pa ona to ne mora znati“

- Kasni se s tim, dio smo mi odgovorni, a ostalo je skrivio Zakon koji postavlja nove preduvjete pred nas i zahtjeva neprekidnu izradu novih studija – zaključio je Habuš. 

Dnevni red sjednice je iscrpljen prihvaćanjem Izvješća o radu gradskog Trgovačkog društva Vartop. 

Komentari