Prema pisanju Jutarnjeg lista, plan ministra financija Zdravka Marića da se mlade do 25 godina oslobodi plaćanja poreza na dohodak, a da zaposleni u dobnoj skupini od 26 do 30 godina plaćaju samo pola iznosa tog poreza, na noge je digao gradonačelnike hrvatskih gradova.

 “Predložene mjere imat će nepovoljan fiskalni učinak na gradske prihode od poreza na dohodak u iznosu od približno 500 milijuna kuna”, ocjenjuje se u dokumentu Udruge gradova, koji se nalazi u posjedu Jutarnjeg lista. 

U odnosu na veličinu proračuna, u novoj bi poreznoj reformi najlošije prošli veći gradovi na sjeveru zemlje. Tako bi Varaždin prema izračunima izgubio 14,7 milijuna kuna, ili 4,8 posto sadašnjih prihoda. - Podupiremo ideju da se mladima podignu plaće oslobađanjem ili umanjivanjem poreza na dohodak. Ali time se ne smiju zakinuti oni gradovi koji su činili sve da se mladi zaposle i da imaju punu zaposlenost, kao Varaždin. Jer, to je pravi smisao Dana neovisnosti - učiniti sve da budemo egzistencijalno neovisni svojim radom - poručio je Ivan Čehok na Facebooku.

Prema pisanju Jutarnjeg, usvojili li se ovaj zakon, proračuni hrvatskih gradova naći će se u nezavidnoj situaciji. U takvoj situaciji na raspolaganju im je, kažu ekonomisti, nekoliko mogućnosti za pokrivanje novonastalih proračunskih rupa. Jedna je racionalizacija poslovanja, druga bi mogla biti odustajanje od dijela projekata koje su planirali, a treća je povećanje cijena komunalnih usluga i prireza, naravno pod pretpostavkom da za tako nešto uopće više imaju prostora.

Komentari

09.10.2019. 09:21h Zadnja izmjena: 09.10.2019. 09:51