intervju s kandidatom

ZDENKO ĐULA Može li novo lice ivanečkog HDZ-a uzdrmati Milorada Batinića i grad "bez oporbe"?!

Objavljeno: 13.03.2017. 08:52

Zadnja izmjena: 13.03.2017. 17:29

Foto: Viktor Hranić

Nakon prošlotjednog službenog predstavljanja za HDZ-ovog kandidata na izborima za gradonačelnika u Ivancu Zdenko Đula je izašao iz relativne anonimnosti voditelja pogona Elektre u Ivancu te kao novo lice HDZ-a ušao u sve vreliju ivanečku političku arenu.

>> HDZ NASTAVLJA S IZNENAĐENJIMA Dva mlada Zdenka jurišaju na pozicije gradonačelnika i zamjenika u Ivancu

To nas je i potaknulo da s Đulom razgovaramo o razlozima njegovog političkog aktiviranja, kao i o ključnim točkama njegovog programa kojim će se suprotstaviti Batiniću, koji već iza sebe ima 3 gradonačelnička mandata.

- Želim potaknuti ravnomjeran razvoj grada Ivanca. Trenutačno su zapostavljeni mjesni odbori u kojima na vlasti nije ista politička opcija kao i u gradu. - obrazlaže svoju glavnu točku Đula. 

Imate li neke konkretne primjere da se Ivanec ne razvija ravnomjerno?

- Pa evo jednog sadašnjeg: grade se društveni domovi i u Kaniži i u Vuglovcu, iako je među tim mjestima svega 700 metara udaljenost. Batinić je iz Vuglovca. A neki projekti stoje. Primjerice, planinarski dom - kažu da ne mogu naći partnera u Sloveniji. S druge strane kažu da je Ivanec najpoželjnije mjesto za ulaganje - što je malo proturječno.

Nije li to o poželjnosti Ivanca za ulagače bila vijest u medijima?

- Da, ali imam razloga vjerovati da je to bio PR, odnosno, propagiranje poput plaćenog oglasa.

Nekih ste se točki svog programa dotakli i na presici - spominjali ste Osnovnu školu Ivanec. Što bi to konkretnije značilo?

Tamo treba izvršiti dogradnju i stvoriti uvjete za jednosmjensku nastavu. U tome ćemo surađivati sa županijom i centralnom državnom vlašću. Time bismo omogućili i produženi boravak, izvannastavne aktivnosti u popodnevnim satima, više termina za sport u dvorani i drugo. Imamo dosta sportaša koji, u sadašnjim okolnostima, mogu početi s treninzima tek iza 18.30, sada imali puno više vremena za vježbanje.

Na presici ste spominjali i neke olakšice vatrogascima, pa bi bilo dobro da to pojasnite.

- Operativni vatrogasci DVD-ova s područja Grada Ivanca bili bi oslobođeni plaćanja komunalne naknade za svoja domaćinstva.

Najveći projekt i Batinićev grijeh

No, čini se da bi Vaš najambiciozniji projekt trebao biti uređenje središnjeg gradskog trga.

- Centralni gradski trg jest ono što grad čini gradom. I on bi trebao biti pješačka zona - kao što to možete vidjeti na primjeru mnogih gradova, osobito u inozemstvu. Tu su nam i ruševine Kukuljevićevog grada, kao vrijedno arheološko mjesto i sve se to može uklopiti u jednu cjelinu, koja bi barem dijelom mogla biti natkrivena.

Koliko je takav projekt ostvariv?

- Aktualni je gradonačelnik realizaciju ovog projekta doveo u loš položaj. Propuštena je prilika za otkup zemljišta u samom centru grada. Naime, nije sazvano gradsko vijeće koje bi omogućilo predstavniku grada licitiranje na javnoj dražbi, tako da je na kraju zemljište prodano privatnoj tvrtki za nekih 150 tisuća kuna. Ostaje mi nejasno je li tu bilo skrivenih interesa ili je riječ o nepostojanju vizije razvoja grada.

Jesu li to sve točke Vašeg programa?

- Nisu, ima ih još. One će se uskoro predstaviti javnosti. Sada krećem u utrku za poziciju gradonačelnika i ne mislim se predati ili odustati. Iz proračuna Grada 60% sredstava ide na komunalije - a to je područje u koje se jako dobro razumijem.

 

Komentari