Izvanredna vijest

Zoran Milanović podnio ostavku na mjesto čelnika SDP-a

Objavljeno: 12.09.2016. 13:53

Zadnja izmjena: 12.09.2016. 14:30

Na upravo održanoj presici u prostorijama SDP-a na na Iblerovom trgu, dosadašnji je šef SDP-a Zoran Milanović podnio ostavku na mjesto čelnika stranke.

- Sazvao sam da vam kažem da se nakon jučerašnjih rezultata ne kanim više kandidirati za predsjednika SDP-a. Očekujem da stranačka tijela što prije donesu odluku o raspisivanju izbora za predsjednika. Za rezultate nisu krivi građani nego mi. To je činjenica, naprosto tako je treba prihvatiti i ne puno mudrovati. - rekao je Milanović na presici koja je započela sa zakašnjenjem, nakon što je u stranačke prostorije ušao kroz stražnji ulaz.

Poželio je zemlji da dobije stabilnu Vladu, ali ne vidi da ćemo sada imati neku bolju situaciju.

- Čekam da nas uvjere da tako neće biti ubuduće. Nema ništa od velike koalicije. - rekao je šef SDP-a na odlasku.

Uz to je izrazio spremnost čestitati Plenkoviću onog trena kad se njegovi suradnici ispričaju za sve klevete koje su iznijeli - osobito za klevetu da su štitili udbaške zločince.

- Rekao sam da moram biti nepristran i bit ću nepristran. - otklonio je Milanović mogućnost otkrivanja imena svog nasljednika.

- Treba to biti netko tko će se boriti za malog čovjeka. Ne mora biti muškarac. Mora imati jasan stav. - bilo je praktički sve što je htio reći o toj temi.

Naljutio se na novinarsko pitanje da je uvrijedio Plenkovićevu majku i rekao da se radilo o vicu koji može biti neugodan za nekoga kojega se stavilo u pravi kontekst.

- Jeste li upitali drugu stranu osjećaju li se neugodno zbog svega onoga što su rekli o nama? - uzvratio je Milanović.

Izjavio je da su šanse za formiranje stabilne Vlade minimalne. Ne vidi mogućnost dodatnog koaliranja kako bi SDP došao na vlast.

- Razmislit ću čime ću se dalje baviti, ali je sigurno da se neću dosađivati. - odgovorio je Milanović na pitanje o svom eventualnom budućem saborskom djelovanju. Na koncu, otklonio je sve kritike da je njegova stranka izgubila puno birača i da se bavio desničarenjem. Isto tako je zadržao stav da je dobro što se HSS priključio Narodnoj koaliciiji.

Pohvalio se i financijskim rezultatima svoje stranke, koja je postala bogatija njegovim djelovanjem i prethodnim izbornim rezultatima.

- To da su moji bili dalmatinski partizani - time sam ponosan. A ovo da mi je djed bio ustaša - to je činjenica. - odgovorio je Milanović na posljednje novinarsko pitanje o njegovom nedavnom isticanju uloge svog pretka u Drugom svjetskom ratu.

Odluka o njegovoj ostavci je bila sasvim očekivana i medijski najavljivana nakon jučerašnjeg izbornog podbačaja SDP-a kao lidera Narodne koalicije. O Milanovićevom posljednjem istupu kao šefa hrvatskih socijal-demokrata zasigurno će biti još puno diskusija. Ostaje činjenica da je s čela jedne od dviju najvećih stranaka otišao čovjek koji je bio na njezinom čelu još od 2007. godine, nakon smrti njihovog prvog predsjednika, Ivice Račana.

Komentari