Županija odgovorila asistentima: Nikog nismo prisiljavali na potpisivanje ugovora

Objavljeno: 28.10.2015. 16:09

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 08:42

Nakon što smo ujutro objavili članak o optužbama upućenima prema Županiji vezanim uz podatak da asistentima u nastavi na području Varaždinske županije u rujnu nisu isplaćene adekvatne plaće, priopćenjem za medije oglasila se i Varaždinska županija.

Podsjećamo, našoj su se redakciji obratili asistenti na nastavi kojima je za mjesec rujan isplaćena plaća u iznosu od 1600 kuna, čime su se smatrali oštećenima budući da su im mjesečna primanja smanjena za čak 60 posto. Sporna su bila čak dva projekta kojima se financiraju njihove plaće za rad u nastavi s djecom s poteškoćama, a ono što je zbunilo asistente jest vremensko preklapanja njihova trajanja.

S obzirom na relativno nepotpuno informacije koje smo dobili od Županije, ponovno smo im se obratili s pitanjem zbog čega su za plaće asistentima u rujnu korištene sredstva Županije, umjesto sredstava projekta „Veliki za male“ koji je počeo 01.09.2015. godine. Nastalu „strku“ objasnili su time da u mjesecu rujnu nisu zasnovani nikakvi ugovori o radu, budući da su prvim projektom osigurane plaće do lipnja 2015. godine, dok su drugim pokrivene one od listopada ove godine pa sve do lipnja iduće.

>> Zašto asistentima u nastavi umjesto 3.500 kuna plaće nije isplaćen ni minimalac?

- Plaće za rujan nisu isplaćene iz novog projekta jer je odluka o financiranju dostavljena 1.9.2015., a nastava je započela 7. rujna, što nije bilo dovoljno vremena za provođenje svih potrebnih procedura zapošljavanja – stoji u priopćenju Županije

Osim toga, na veliko se raspravljalo i u opravdanosti visine isplaćenih plaća u iznosu od 1600 kuna što potvrđujemo slikom isplatne liste jednog od asistenata.

 

 Međutim, Županija u tome ne vidi nikakav problem i odgovora:

- Naknade po ugovoru o djelu isplaćene su u iznosima koji su u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i sredstvima koje je Županija bila u mogućnosti izdvojiti za tu namjernu.

Nadodali su kako potpisivanje spornih ugovora o djelu nije bilo obvezno, odnosno kako su asistenti samostalno i dobrovoljno donosili odluku o potpisivanju, a svatko tko se na bilo koji način osjećao zakinuto, mogao je odbiti sklapanje ugovora.

Komentari