kratki lanci dostave

Županijski HDZ: Koristite 'Križanićev amandman' - kupujte domaću hranu

Objavljeno: 17.04.2020. 10:48

Zadnja izmjena: 17.04.2020. 10:57

Županijski HDZ danas je održao presicu na varaždinskom Starom gradu, prilikom čega je saborski zastupnik Anđelko Stričak još jednom govorio o rejtingu koji aktualna vlada uživa u borbi protiv pandemije i gospodarskih posljedica korona virusa, dok je saborski zastupnik Josip Križanić apelirao na javne ustanove da se u ovom trenutku što više koriste sustavom kratkih lanaca dostave. Preciznije, da namirnice kupuju od domaćih proizvođača.

– Ne moramo našoj djeci u vrtićima kupovati salatu koja je došla iz Italije ili meso iz trgovačkih lanca koje je došlo iz Španjolske ili Francuske, iz središta zaraze, koji su dugim putem i lancem dostave sigurno bili puno više izloženi mogućnosti kontakta virusom Istodobno naši domaći proizvodi stoje u staklenicima ili stoka u stajama neprodani, umjesto da pod kontrolom podrijetla i vrlo brzim kratkim lancem dostave budu plasirani u naše škole, vrtiće, bolnice, vojsci i policiji. Zato pozivam sve, kupujmo sigurno domaću zdravu hranu – naglasio je Križanić.

Županijski HDZ naglasio je kako je mogućnosti otkupa domaće hrane unatrag nekoliko godina omogućena zahvaljujući upravo tzv. Križanićevom amandmanu. Riječ je o tzv. kratkim lancima dostave, koji su kao kriterij (kriterij svježine proizvoda) uvedeni u sustav javne nabave.

Komentari