deset dana glazbe

Večeras završavaju Varaždinske barokne večeri - Monika Leskovar sinoć oduševila Bachovim suitama

Objavljeno: 04.10.2016. 12:54

Zadnja izmjena: 04.10.2016. 13:04

46. Varaždinske barokne večeri završavaju večeras dodjelom Festivalskih nagrada "Jurica Murai" i "Ivan Lukačić" u varaždinskoj Gradskoj vijećnici u 18 sati, te promocijom CD-a "Jurica Murai kao čembalist u komornim sastavima" u izdanju Aulosa.

U 20 sati u varaždinskoj Katedrali uz proslavljeni Varaždinski komorni orkestar nastupit će daroviti učenici Glazbene škole Varaždin, te gosti - Barokni orkestar iz Döblinga - Glazbene skole grada Beča. Ulaz na ovaj koncert je slobodan.

Nakon deset festivalskih dana ispunjenih koncertima, posljednji koncert u ocjenjivačkom dijelu 46. Varaždinskih baroknih večeri donio je gostovanje poznate hrvatske violončelistice Monike Leskovar, koja je sinoć pred prepunom Uršulinskom crkvom izvela je tri od ukupno šest Suita za vilončelo baroknog majstora Johanna Sebastiana Bacha. Ciklus je to suita koje su sačuvane u rukopisima druge Bachove supruge Anne Magdalene Bach i u nekoliko kasnijih rukopisa i zapravo nisu bile poznate sve do početka prošlog stoljeća kada je 13-godišnji katalonski vilončelist Pablo Casals u knjižari u Barceloni otkrio izdanje i počeo studirati nepoznatu ostavštinu njemačkog baroknog genija.

Predstavljena i zbirka soneta

Prije izvrsnog koncerta, u klubu Europa Media predstavljena je zbirka soneta ,,Zvonjelice za vječnograd" Varaždinke Mirne Weber, koja je ljubav prema rodnom gradu objedinila u 12 soneta.

- Bio mi je to izazov s obzirom da je sonete teško pisati i pokušala sam pretočiti emocije koje osjećam prema rodnom gradu - istaknula je autorica, čiji je rad pohvalila književnica i urednica izdanja Božica Jelušić.

Odabrane sonete u klubu Europa Media interpretirala je glumica Ljiljana Bogojević, a pjesme Ivana Padovca izveli su Sofija Cingula i Darko Rušec.

 

Komentari