Kako bi se probudila svijest o pretilosti, Udruga „Aktiva“, u suradnji s Općom bolnicom Varaždin i Timom za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin, odlučila je 11. listopada u vremenu od 9:00 do 13:00 sati, na Franjevačkom trgu  provesti akciju „Bitno je znati“.

Dio tima liječnika za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin, dr.sc. Alen Pajtak, dr. med. spec. abdominalne kirurgije i Marin Senčar, dr.med. spec. abdominalne kirurgije, u suradnji s Udrugom Aktiva stručno će savjetovati posjetitelje info punkta o svim problemima koje pretilost nosi kao i o popratnim bolestima. Svaki posjetitelj info punkta moći će izračunati indeks tjelesne mase (ITM), kako bi saznao svoj ITM sukladno klasifikaciji, te preuzeti recept i probati zdravi obrok, odnosno, muffin kolačić i smoothie napitak. Također će se moći dobiti uputa o liječenju pretilosti koju provodi Tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin. 

Kako izliječiti pretilost?

Tri su modaliteta liječenja pretilosti. Promjena životnih navika koja uključuje zdravu prehranu i adekvatnu fizičku aktivnost, upotreba lijekova u liječenju pretilosti i kirurško liječenje pretilosti. Kirurško liječenje rezervirano je za osobe koje imaju indeks tjelesne mase iznad 40kg/m2 ili iznad 35kg/m2 u kombinaciji s različitim bolestima. HZZO pokriva troškove operacije i liječenja, a najbolji kandidati su mladi s prekomjernom težinom i dijabetesom. Za početak liječenja dovoljno je dobiti uputnicu liječnika obiteljske medicine za “Ambulantu za barijatrijsku i metaboličku kirurgiju” kirurškog odjela Opće bolnice. 

Ključne riječi: index, pretilost, tjelesna masa,

Komentari

08.10.2020. 08:34h Zadnja izmjena: 08.10.2020. 09:10