županija na dva kotača

Budite turist u svojoj županiji i istražite koje sve to znamenitosti skriva naš kraj

Varaždinska županija prijavila je na natječaj Ministarstva turizma na Program razvoja cikloturizma na kontinentu projekt ''Razvoj vanjske biciklističke ture''. Projekt je prihvaćen i odobrena su sredstva za provedbu u iznosu od 400 tisuća kuna, što je drugi najveći iznos od 14 kontitentalnih županija...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.04.2019. 18:14

Zadnja izmjena: 24.04.2019. 19:05

Foto: Kapela Sv. Roka/Grebengrad/ Dvorac Patačić-Rauch

Promovirajući sadašnje i buduće biciklističke rute Varaždinske županije, u nedjelju 28. 4. 2019. godine u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske županije i Varaždinske županije održava se biciklijada Županija na dva kotača, jednodnevna avantura diljem Varaždinske županije.

>>Varaždinska županija od Ministarstva turizma dobila 400 tisuća kuna za razvoj cikloturizma

Više o samoj biciklijadi pročitajte ovdje, a ako se odlučite na vožnju, to će vam biti idealna prilika da istražite kulturne, prirodne i povijesne znamenitosti Varaždinske županije. U nastavku donosimo koje su to točno znamenitosti, odnosno polazne točke uključene u ovogodišnju biciklijadu.

  • Kapela svetog Roka - barokna građevina sagrađena 1733. godine. U prostoru kapele očuvan je vrijedan barokni inventar (slike, skulpture, klupe, sakristijski ormar, sakristijsko zvono te crkveno posuđe).
  • Dvorac Drašković -Sredinom 16. stoljeća sagrađena je u Velikom Bukovcu utvrda koja je služila kao utočište okolnom stanovništvu od učestalih turskih napada. Dvorac u Velikom Bukovcu izgradio je u razdoblju od 1745. do 1755. godine grof Josip Kazimir Drašković. Dvorac je u doba ilirskog pokreta bio žarište hrvatskoga duha. Nakon II. svjetskog rata imanje je nacionalizirano te je 1990. godine vraćeno obitelji Drašković.
  • Više stoljetni hrast. Najsvetije stablo, simbol snage i mudrosti koji povezuje nebo i zemlju. U neka davna vremena pod starim hrastovima vijećali su starješine o potrebama svoga roda, a hrast se spominje i u našoj himni "...dok mu bura hrašće vije..."
  • Rijeka Bednja i panoramski pogled prema Čevu - Bednja ima izvor i ušće, te cijelom svojim tokom teče kroz Varaždinsku županiju. Čevo je najistočniji i najistaknutiji vrh Ivanščice. S južne je strane prilično pitom, a sa sjeverne strane je toliko strm da su se na više mjesta pojavile stijene. Zbog šiljastog izgleda naziva se i Zagorski Klek.
  • Izvor vode - Naselje Leskovec Toplički smješteno je na podnožju brda Drvocep i Medved, te sjevernim padinama Kalničkog gorja u dolini rijeke Bednje. Na zapadnom izlazu iz naselja, nalazi se izvor pitke vode.

  • Stari Grad Burg- Iako je od viničkog castruma ostala samo ruševina, zahvaljujući nekim dokumentima, kao npr. popisu Gyulayevog imanja, može se vjerno predočiti njegov originalni izgled. Sačuvani ostaci u velikoj mjeri podsjećaju na Veliki tabor, a ostaci Starog grada osobito su značajni zbog dobro očuvane visine zidina s kojih se prostire veličanstven pogled prema čitavom Varaždinskom polju.
  • Dvorac Patačić-Rauch Martijanec – Iako se ne zna kada je izgrađen, poznato je da je postojao u 18. stoljeću. U srednjem vijeku je u Martijancu, ali ne na mjestu dvorca, postojao kaštel od koje je danas ostao samo spomen da je u njemu 1527. godine umro Krsto Frankopan, ranjen u borbi protiv kralja Ferdinanda Habsburškog.
  • Dvorac Batthyany-Strattmann - Najraniji podaci o postojanju utvrde datiraju iz 1320. godine. Za vrijeme turskih pohoda preoblikovan je u renesansni kaštel. Dolaskom obitelji Batthyany dvorac je renoviran u baroknom stilu. Tada su dvorac i gospodarske zgrade bili u potpunosti iskorišteni. Početkom 19. stoljeća u dvorcu se manje boravi, te počinje propadati. Danas je u njemu smješten Restauratorski odjel Hrvatskog restauratorskog zavoda.

  • Tumul Jalžabet – Najveći tumul u ovom dijelu Europe kojeg su sagradili Skiti prije 2600. godina.
  • Arheološko nalazište u Varaždinskim Toplicama Aqua Iasae - Na području današnjih Varaždinskih Toplica, uz termalni izvor ljekovite vode, nalazilo se od 1.- 4. st. značajno rimsko naselje Aquae Iasae. U današnjem parku otkriven je kompleks rimske javne arhitekture (1.- 4. st.). Sastoji se od kupališnog dijela koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trjemovima smještenog oko glavnog termalnog izvora, te kapitolija s hramovima Jupitera, Junone i Minerve.
  • Pobelski izvor vode - Za vodu su se minulih stoljeća otimala gospoda, a i danas se na belski izvor dolazi sa svih strana. Da je zdrava, u to nitko ne sumnja, jer 'Belsku vodu' obožavali su rimski legionari, kraljevi, grofovi i baruni.
  • Etno kuća Margečan- Udruga građana Margeta čuva i njeguje stare narodne običaje i materijalnu baštinu, dok u srpnju, već tradicionalno, organizira manifestaciju "Margetje v Margečanu – tak se negda delalo"
  •  Andrijina kula - Poveljom iz 1209. godine prvi hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. podijelio je Varaždinu povlastice slobodnoga grada i odredio je granicu gradskoga posjeda. U toj se povelji spominje i današnji Kneginec pod nazivom Khene u kontekstu Andrijina zatočeništva u kneginečkoj kuli.
  • Dvorac Vidovec- U samom središtu Vidovca, smješten je dvorac koji s parkom čini zatvorenu spomeničku cjelinu. Dvorac Vidovec jednokatna je i jednostavna građevina, najvjerojatnije sagrađena u prvoj polovici XIX. stoljeća.

  •  Dvorac Maruševec- Dvorac Maruševec je među najljepšim dvorcima Hrvatskog Zagorja, uz bok Trakošćanu i srednjevjekovnom Velikom Taboru. U njemu su snimani Glembajevi, a danas je zatvoren za javnost i čeka svoju novu namjenu.
  • Izletište Zelendvor - Sjeverozapadno od Nove Vesi i jugozapadno od Petrijanca uz cestu koja vodi do Ladanja, u prekrasnom šumovitom krajoliku smjestio se nekadašnji majur Zelen Dvor, a danas Zelendvor. Izletište istoimenog naziva obiluje mirisom šuma, livadama i poljima, razigranosti životinja, pogledom na prekrasne Viničke brežuljke zasađene vinogradima i stare klijeti.
  •  Križovljangrad - Zidani nizinski burg Križovljan-grad podignut je u 17. stoljeću. Dvorac je bio najpoznatiji u 18. stoljeću kada je njegov vlasnik bio Karlo Paszthory. Renesansni karakter nekadašnjeg „Wasserburga“ vidljiv je po ostacima jaraka oko dvorca u koji se ulazilo preko drvenog mosta.
  • Arheološki iskopi Ivanečkog starog grada - Lokalitet Stari grad nalazi se u središtu Ivanca, u glavnom gradskom parku. Tu se, na uzvisini pokraj župne crkve, sve do sredine prošloga stoljeća nalazio renesansni kaštel – Stari grad. Institut za arheologiju polako ponovo otkriva zemljom prekrivene ostatke izgubljenog simbola Ivanca.
  • Špilja Vindija -Spada u najznačajnija arheološka i paleontološka nalazišta Hrvatske, a obzirom na značaj i količinu nalaza pripada joj istaknuto mjesto i među svjetski poznatim spiljskim lokalitetima. Ovdje su prije 33.000 godina živjeli jedni od posljednjih neandertalaca u Europi.
  •  Dvorac Opeka - Izgrađen je u baroknom stilu u drugoj polovici 17. stoljeća, a pretpostavlja se da je ime dobio po primitivnoj ciglani na čijem se mjestu danas nalazi malo jezero. Prvi gospodari bili su grofovi iz obitelji Keglević koje su nasljedili Draškovići, no svoju slavu dvorac je doživio u doba Bombellesa.
  • Vulkan Gaveznica - Gaveznica-Kameni vrh je brdo izgrađeno od stijena andezita, vulkanske breče i tufa, te predstavlja trag vulkanske aktivnosti u geološkoj prošlosti Hrvatskog Zagorja. Nekadašnji brežuljak Kameni vrh (373 m) danas je ogromna rupa napuštenog kamenoloma Gaveznica, koja izgledom podsjeća na grotlo nekadašnjeg vulkana koji se ovdje nalazio.
  • Dvorac Trakošćan- Dvor Trakošćan je zaštićena povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom. Dvorac je danas jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika, grofova Drašković.
  • Dvorac Klenovnik - Najveći dvorac u Hrvatskoj je dvorac Klenovnik, spomenik nulte kategorije. Na njegovu se mjestu u srednjem vijeku nalazila utvrda. Klenovnik se prvi puta spominje vrlo rano, već 1244. godine. U Klenovniku su zasjedali Hrvatski sabori, družila se europska aristokracija, a danas se u njemu liječe plućni bolesnici.
  • Stari Grad Varaždin - Varaždinska feudalna utvrda, od davnina nazivana Stari grad, najznačajnija je povijesna građevina Varaždina. Spominje se u prvim pisanim dokumentima o Varaždinu, a među brojnim vlasnicima ističe se obitelj Erdody. Danas se u njemu nalazi Gradski muzej Varaždin.

  •  Dvorac Šaulovec - Posjed u Šaulovcu nekad je pripadao obitelji Saloczy de Šaulovec, te je 1653. g. došao u vlasništvo plemićke obitelji Kiš. U 16. stoljeću je na mjestu današnjeg dvorca postojala kurija koju je plemićka obitelj Kiš 1791. godine obnovila, povećala, te pretvorila u dvorac.
  • Grebengrad - Grebengrad je utvrđeni srednjovjekovni grad koji se spominje od 1277. kao vlasništvo Grebenskih. Kasnije je imao više vlasnika, a među njima posjedovao ga je kralj Ivaniš Korvin, zatim njegova udovica Beatrice Frankopan Korvin, a 1621. zauzeo ga je ban Nikola IX. Frankopan. Erdödy su ga koristili od 1645. sve dok u nizini nisu izgradili dvorac Novi Marof 1710. godine.
  • Crkva Remetinec – Crkva Blažene Djevice Marije Kraljice Svete građena krajem 15. i početkom 16. stoljeća u nekoliko kasnogotičkih razdoblja. Ukidanjem franjevačkog reda, 1789. godine za vrijeme reformi Cara Josipa II. utemeljena je Župa Remetinec.

Komentari