Druga izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske sljedeći petak u Čakovcu

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 14.03.2012. 12:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: uljara-patrcevic.hr

Druga izložba bučinog ulja, s ciljem njegove popularizacije i prezentacije te sustavnog i trajnog podizanja svijesti kako proizvođača, tako i potrošača o važnosti zdrave prehrane, ali i regionalne prepoznatljivosti, bit će održana u Čakovcu u petak 23. ožujka s početkom u 10 sati u Domu sindikata na Trgu Republike.

Izložba bučinog ulja nastala je 2011. godine iz želje za unapređivanjem proizvodnje, potrebe za lakšim plasmanom, za što boljim proizvodima, ali i radi poticaja nadmetanju u kvaliteti, udruživanjem napora Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

U okviru izložbe osim proglašenja i nagrađivanja najboljih ulja održat će se i predavanje „Međimursko koščićno ulje i njegova zaštita“ predavač a diplomiranog inženjera  Zorana Štefulja.

Osim predavanja Zorana Štefulja predsjednika Udruge za zaštitu međimurskih autohtonih prehrambenih proizvoda, o  „Utjecaju uvjeta proizvodnje na kvalitetu bučinog ulja“ govorit će doc.dr.sc. Sandra Neđeral s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Osim toga, bit će organizirana i degustacija bučinih ulja te prigodna prodaja ispred zgrade Doma sindikata u Čakovcu.

Uzorke svojih proizvoda, za ocjenjivanje u dvije kategorije, koje se razlikuju prema načinu prešanja – toplom ili hladnom, dostavilo je ukupno 29 proizvođača.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo odazivom te ustvrdili kako se ideja uspoređivanja, izlaganja i ocjenjivanja uspješno probila među proizvođače ulja pa je velik broj njih, bez obzira na veličinu svoje proizvodnje ili pak tradiciju kojom se mogu ponositi, iskazao interes za sudjelovanjem na izložbi.

Inače, prošle je godine prvo mjesto osvojila Prehrana d.o.o. iz Varaždina, drugo Uslužna uljara Županić iz Vidovca, a treće su podijelili OPG Mirjana Biber iz Podturena i Uslužna uljara Presečki.

 

Komentari