novosti od ove godine

E-GRAĐANI Od ove godine preko interneta možete prijaviti bebu ili pak zatražiti putovnicu

U 2020. godini sustav e-Građani nuditi će čak 77 usluga, a među njima će biti i mogućnost prijave novorođenog djeteta, predaja zahtjeva za gradnju kuće pa i izdavanje osobne ili putovnice
Objavljeno: 02.01.2020. 09:03

Zadnja izmjena: 02.01.2020. 09:05

U 2020. godini sustav e-Građani nuditi će čak 77 usluga, a među njima će biti i mogućnost prijave novorođenog djeteta, predaja zahtjeva za gradnju kuće pa i izdavanje osobne ili putovnice, piše 24.sata.

Sustav e-Građani uspostavljen je 2015. godine, a cilj je bio olakšavanje administracije, odnosno da građani iz topline svojeg doma mogu obaviti neke stvari. Između ostalog, od početka ove godine građanima su dostupne usluge podnošenje zahtjeva za građevinske i lokacijske dozvole, pristup izvacima iz zemljišnih knjiga, kupnja vinjeta za plovilo te davanje suglasnosti za izdavanje putovnice ili osobne iskaznice za dijete.

Tako će se vovorođeno dijete moći prijaviti od kuće preko sustava e-novorođenče, no majka mora imati novu osobnu iskaznicu na kojoj je verificiran i elektronički potpis. Ima li i otac novu e-osobnu, majčinu prijavu može potvrditi također od doma, a ako je nema, može u matičnom uredu. Osim što se može pribaviti dokumentacija bez odlaska u urede, sustav e-Građani šalje i poruke u Osobni korisnički pretinac, piše 24.sata.

Komentari