kamo se upisati nakon osnovne?

Elektrostrojarska škola nudi ova četverogodišnja zanimanja - elektrotehnika, mehatronika, elektronika, računalstvo

Objavljeno: 21.05.2018. 16:19

Zadnja izmjena: 21.05.2018. 16:27

Svi četverogodišnji programi Elektrostrojarske škole omogućavaju stjecanje znanja potrebnih za polaganje državne mature (na višoj razini) i nastavak školovanja na tehničkim fakultetima i veleučilištima u području elektrotehnike, strojarstva, mehatronike i računalstva/informatike, a to su ujedno zanimanja koja su danas izuzetno tražena na našem tržištu rada.

Elektrotehničar

Onim učenicima koji žele nakon završetka školovanja početi raditi u struci, ovo obrazovanje omogućava stjecanje širokog temeljnog obrazovanja iz područja elektrotehnike, ali i relativno brzo prilagođavanje poslovima tehničara u pojedinim područjima elektrotehnike. U izbornim i fakultativnim programima stručnih sadržaja u 3. i 4. godini učenici mogu stjecati i uža stručna znanja iz pojedinih područja elektrotehnike i računalstva, a koriste najsuvremeniju opremu iz područja računalstva, automatike i robotike primjenom CAD/CAM tehnologije.

Tehničar za mehatroniku 

Mehatronika je interdisciplinarno područje koje povezuje znanja iz elektronike, strojarstva i računalstva. Program obuhvaća rad najmodernijom opremom u području računalstva, rad CNC tehnologijama,  projektiranje uz pomoć računala (CAD/CAM, Catia, Solid Edge) i rad robotima, a uz stručne predmete redovne nastave, učenici mogu birati i stručne predmete izborne i fakultativne nastave.

Tehničar za računalstvo 

Učenici tijekom svojeg četverogodišnjeg obrazovanja koriste suvremenu računalnu opremu, uče i pripremaju se za poslove održavanja strojne i programske opreme, za programiranje različitih aplikacija, uspostavljanje i održavanje lokalnih mreža, upotrebu internetske i multimedijske tehnologije, uspostavu i korištenje baza podataka, upotrebu aplikacijskih programskih paketa za razna područja te za planiranje računalnog razvoja ustanove ili poduzeća. Program omogućuje i stjecanje znanja i razvijanje sposobnosti za visokoškolsko obrazovanje na tehničkim i njima srodnim fakultetima (FER-u, FOI-u, Veleučilištu u Varaždinu).

Tehničar za elektroniku – novo zanimanje

Tehničar za elektroniku prema novom nastavnom programu nudi budućim učenicima široke mogućnosti u obrazovanju zbog povezivanje elektronike, komunikacijske tehnologije, automatike i računalnih tehnologija. Današnji trendovi u elektronici (Arduino, Rabsperry pi, i sl.) razlog su za uvođenje programa koji osiguravaju stjecanje znanja i vještina koje se sve više traže, odnosno koja će se sigurno tražiti u budućnosti. Stoga se kao logično rješenje nameće upisivanje učenika u zanimanje tehničar za elektroniku po novom programu koji će učenike osposobiti za rad s elektroničkim sklopovima u energetici, telekomunikacijama, automatici i tehnici u zgradama. 

Komentari