Dani Okusa hrvatske tradicije zajednička je manifestacija nosioca standarda i sustava Turističkih zajednica Županija koja se, nakon nekoliko lokalnih manifestacija, po prvi puta organizira na nacionalnoj razini u desetodnevnom trajanju - od 15. do 25. 11. 2019. godine.
Uz sudjelovanje više od 100 ugostiteljskih objekata s područja čak 11 Županija, ova manifestacija će ljubiteljima gastronomije omogućiti da u ugostiteljskim objektima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije, po promotivnoj cijeni od 75, odnosno 95 kn, uživaju u odabranom slijedu od 3 tradicijska jela.
U 1. Danima Okusa hrvatske tradicije s područja Varaždinske županije sudjeluje 16 objekata, nosioca standarda Okusi varaždinskoga kraja. U jelima ovog kraja skrivaju se tako ponajprije žitno i kukuruzno brašno (za pripremu domaćeg kruha, tjestenine, žganaca, čuvenih varaždinskih klipiča, mlinaca, štrukli, zlevanke, proste trnovečke makovnjače, vidovečkog gibanika, cvetlinske gibanice...), hajdinska kaša (za nadjeve pečenih raca, zagorskih purica i guski, za kašnjaču...), kiselo varaždinsko zelje (za sarmu, krpice sa zeljem ili pak dinstano zelje s kobasicama i čurkama), repa, buča i bučino ulje (za svaku dobru salatu), grah, krumpir, divljač, svinjetina, domaća kokoš (za zlatnu krepku kokošju juhicu), kesten, gljive, šljive (za punjenu pisanicu, knedle ili domaći pekmez), orasi, jabuke...
A objekti - nosioci standarda Okusi Varaždinskoga kraja razastiru pred vas ovu široku paletu gastronomskog blaga. Mirisi i okusi domaćih namirnica, te jela i pića kojima odišu, pružiti će vam istinski užitak blagovanja. I to s potpisom tradicije.
Cjelokupnu ponudu menija po objektima u Varaždinskoj županiji možete pronaći ovdje.
Komentari