čestitamo svim vjernicima

Evo zašto se danas slavi Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije

Objavljeno: 15.08.2018. 08:57

Zadnja izmjena: 15.08.2018. 09:16

Velika Gospa je blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, a slavi se svake godine 15. kolovoza pa je taj dan ujedno i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Velika Gospa je blagdan koji se slavi i kao državni praznik, a vjernici taj dan svetkuju Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Naime, na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojnim Marijinim svetištima. Također, prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom, a nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Inače, o Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.

Zanimljivosti

Isto tako kao i u Hrvatskoj Velika Gospa se slavi i u mnogim drugim državama, ali u svemu predvode Europa i Južna Amerika. Naime, Katolička crkva vjeruje u četiri istine, odnosno dogme, o Blaženoj Djevici Mariji, a to su: da je ona djevica, Bogorodica, bezgrešno rođena, i dušom i tijelom uznesena na nebo. Prema vjerovanju katolika, zapravo je riječ o završnici njezina Bogu predanog života, a to je vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija. Mnogi se Hrvati tada odlučuju i zavjetovati, pa kreću na dalek put kako bi molili Gospu da im pomogne, a Marija Bistrica, Sinj, Aljmaš, Trsat, Voćin, Krasno su samo neka od Marijanskih svetišta koja na Veliku Gospu prime na tisuće hodočasnika. Povezanost Hrvata i Djevice Marije očituje se i u pozdravu "Hvaljen Isus i Marija". Hrvati su isto tako kršćanskom pozdravu "Hvaljen budi Isus Krist" dodali i njegovu majku Mariju.

 

Komentari