Srijeda u Muzeju

Francuski klub Varaždin poziva na predavanje o Sv. Martinu, Europljaninu

Objavljeno: 28.02.2016. 17:03

U povodu obilježavanja 1700. godišnjice rođenja sv. Martina, pod okriljem Vijeća Europe i Instituta europskih kulturnih itinerara, provodi se projekt pod nazivom Sv. Martin, Europljanin, simbol dijeljenja s drugima, zajednička vrijednost, u kojemu sudjeluje i Hrvatska...

O spomenutome projektu vezanome uz kult toga popularnoga sveca govorit će se i na predavanju u sklopu Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 2. ožujka.  

Tom prigodom kršćanskoga sveca Martina, vojnika na silu, biskupa po dužnosti, a monaha po izboru, umjesto uvriježene asocijacije na „krštenje“ mošta i pečenu gusku, predstavit će se kroz dimenziju nematerijalne baštine, na čijim se temeljima razvija ideja građanskoga dijeljenja kao posebnoga oblika europskoga prosvjećivanja i odgovornosti prema zajedničkim dobrima.

Usto, posebno će se skrenuti pozornost na revalorizaciju njegova kulta, koja se početkom ovoga stoljeća provodi kroz djelovanje Kulturnih centara sv. Martina diljem Europe, a jedno od obilježja projekta je i tzv. stopa sv. Martina, koja je na 12 mjesta postavljena i u Hrvatskoj.

Predavanje je pripremila prof. dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, znanstvena savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu i redovita profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te znanstvena savjetnica za Hrvatsku u Europskom kulturnom centru sv. Martin iz Toursa. Suorganizator programa je Francuski klub Varaždin.

Predavanje se održava u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), od 19 sati, a ulaz je besplatan.

 

Komentari