ne propustite

U srijedu se u Gradskom muzeju otvara izložba „Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja“

Objavljeno: 10.12.2018. 15:46

Zadnja izmjena: 10.12.2018. 15:59

Ove godine Glazbena škola u Varaždinu slavi svoju 190. obljetnicu te je tim povodom u suradnji sa Gradskim muzejom u Varaždinu pripremila izložbu „Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja“, koja se u Palači Sermage otvara 12. prosinca, a biti će otvorena do 3. ožujka 2019. godine.

U okviru Glazbenog društva 1. siječnja 1828. osnovana je Glazbena škola u Varaždinu u vrijeme kada su se na europskom tlu tek počele osnivati takve obrazovne institucije. Škola je djelovala s nekoliko prekida, a nakon najdužeg prekida od 1915. do 1936. godine, sami glazbenici na čelu s povjesničarom Krešimirom Filićem ponovno pokreću njezin rad.

Kroz godine škola bilježi strelovit razvoj te se kontinuirano razvija na svim područjima. U njoj su stasale brojne generacije učenika, među kojima su mnogi, nastavljajući svoje obrazovanje u glazbenim centrima širom svijeta, izgradili uspješne karijere solista, komornih i orkestralnih glazbenika te glazbenih pedagoga, što je školi osiguralo izniman ugled u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Izložba kustosice Jelene Rančić detaljnije će vas provesti kroz povijest škole od njezinih početaka pa sve do pogleda u budućnost i nekih novih izazova pred kojima se škola nalazi. Izložba obuhvaća dvjestotinjak predmeta iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, arhiva Glazbene škole u Varaždinu, Etnografskog muzeja u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, Državnog arhiva u Varaždinu i privatnog vlasništva, kojima se javnosti žele približiti važne osobe i događaji iz povijesti rada Glazbene škole u Varaždinu.

Izložba je upotpunjena video projekcijama i uređajima za reprodukciju glazbe, s odabranim glazbenim primjerima, koji pojedinim izlošcima daju ključnu auditivnu komponentu, važnu za oživljavanje i razumijevanje, dok su neki likovni primjeri odabrani kao ilustracija glazbenog jezika. Stoga, ne preostaje ništa drugo nego da dođete u srijedu u 19 sati na otvorenje izložbe u Galeriju starih i novih majstora. 

Komentari