u gradskoj vijećnici

Grad Varaždin ugostio "Green Talks" sa svrhom edukacije i informiranja o zelenoj gradnji

Objavljeno: 08.11.2018. 12:47

Zadnja izmjena: 14.11.2018. 08:40

Danas se u Gradskoj vijećnici na konferenciji GREEN TALKS-a govorilo o energetskoj obnovi zgrada i Nzeb (Zgrade gotovo nulte potrošnje energije), a svrha ove konferencije je educirati i informirati opću i stručnu javnost o zelenoj gradnji.

Do sada je održano 23 GREEN TALKS-a, u gradu Zagrebu i drugim gradovima širom Hrvatske. Dosadašnje teme su obuhvaćale razna područja zelene gradnje kao što je:

Energetska učinkovitost i održivi razvoj, njeni principi kao i mogućnost uštede, očuvanje okoliša, upravljanje prirodnim resursima poput vode, šuma, obnovljivih izvora energije, a sve u svrhu implementacije istih na buduće projekte.

- Mi već sad počinjemo s jednim vrtićem koji će biti potpuno pokriven solarnim čelijama, te ćemo nastojati to i proširiti. U ovom trenutku smo naručili i projekte energetske obnove za naše bazene. Također, aplicirali smo nekoliko škola i mogu reći da smo stvarno u ovih godinu dana napravili više nego u 20 godina što se tiče zelene gradnje. Cilj je svega da imamo samoodrživa naselja, odnosno koja će sama sebi generirati energiju i to je moguće napraviti - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok

- Goranka Tropčić Zekan, predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora 
NZEB nam je možda na neki način svima nov, odnosno zgrade gotovo nulte energije koji se razlikuje od pasivnih zgrada i od svega do sad poznatog, ali to ne bi trebalo predstavljati problem - objašnjava Goranka Tropčić Zekan, predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora, te nastavlja:

- Nzeb zgradu morate zadovoljiti na način da se zadovolje neki tehnički parametri poput potrošnje energije i to ovisi od zgrade do zgrade. Tu se radi razlika i radi se razlika prema klimatskoj zoni. Morate imati obnovljive izvore energije, to je primarna razlika, a hoćemo nećemo klimatske promjene su tu, mislim da ih bez velikih analiza svi možemo vidjeti i moramo nešto učiniti - zaključila je Goranka Topčić Zekan.

Komentari