14. prosinca na hrt 1

HRT prikazuje dvije epizode dokumentarnog filma ''Puma - Od poraza do trijumfa 7. GBR HV''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.12.2020. 10:51

Zadnja izmjena: 12.12.2020. 10:54

Foto: arhiva

Povodom 28. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade 'Puma', HRT će prikazati dvije epiozode dokumentarnog filma '' Puma - Od poraza do trijumfa 7. GBR HV''. Prva epizoda na rasporedu je 14. prosinca u 20:10 na HRT 1.

7. gardijska brigada Puma jedna je od najslavnijih postrojbi Hrvatske vojske izrasla iz Domovinskog rata. U svom ratnom putu ima najviše oslobođenih gradova i prostor velik kao Međimurje, a prva je je ušla u Knin i podigla hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi. Više od 500 ranjenih te 91 poginuli i jedan nestali branitelj svjedoče o tri godine rata na terenu do završetka u operaciji Južni potez i izlasku pred Banju Luku.

1. dio - sažetak

Varaždinski osmodnevni rat i zauzimanje vojarni bili su tek uvod u priču o varaždinskim ratnicima. Osnivanje 5. bojne Tigrova na Vinici i odlazak na dubrovačko ratište omogućili su kasniji osnutak 7. gardijske brigade Puma.
Brigada je osnovana 23. prosinca 1992. te od prvih terena oko Karlovca i Zadra, 1994. godine kreću na Dinaru. Tu počinje put pobjedničke 7. gardijske brigade - od "Zime '94", preko "Skoka 1" i "Ljeta '95" do sjajne "Oluje", i prve postrojbe Hrvatske vojske koja je ušla u Knin i podigla hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi.

Ratni snimatelj: Petar Malbaša

Suradnici: Robert Puja i Jurica Šare

Scenarij:  Darko Dovranić

Režija:  Darko Dovranić

Montaža:  Jadranko Kakša

Producent:  Marko Kaić

Produkcija:  HTV 2020.

Skladatelj:  Slaven Petrić

Snimatelji:  Ivan Brezovec, Davorin Gecl

 

Komentari