Jubilarni 40. Scibar na FOI-ju

Idućeg tjedna Danijel Frka će i Varaždincima otkriti što su sve ratovi spremili na dno Jadrana

Objavljeno: 05.06.2016. 14:18

Foto: DF

U srijedu, 8. lipnja u Caffe bar-u „Info Club“ (Rupa – na FOI-ju) s početkom u 17 sati održat će se jubilarni 40. SciBar u organizaciji FOI-ja. Predavanje "Odjeci Drugog svjetskog rata u dubinama Jadrana" će održati poznati hrvatski  sportski ronioc Danijel Frka.

Drugi svjetski rat na Jadranu donio je velika razaranja i patnje stanovnika obalnih gradova i naselja, a na njemu su se tijekom posljednje dvije ratne godine vodile stalne bitke za prevlast na moru.

Njemačka ratna mornarica je u razdoblju 1944-45. u brojnim borbama na moru kao i uslijed djelovanja savezničkog zrakoplovstva izgubila velik plovnih jedinica među kojima su podmornice, torpedni čamci, te desantni i pomoćni brodovi.

No i Saveznici su u tim borbama pretrpjeli osjetne gubitke, a na dnu mora je završio i velik broj savezničkih zrakoplova.  Predavanje predstavlja brojne olupine ratnih, transportnih i trgovačkih brodova svih zaraćenih strana koje kao odjeci ratnih djelovanja i danas počivaju u dubinama Jadrana.

Danijel Frka - Pasionirani sportski ronioc, a od 2000. godine i instruktor PF2. sudjelovao je na brojnim natjecanjima, kao i organizaciji čak 6 prvenstva Hrvatske u podvodnoj fotografiji.

Jedan je od pokretača izrade službenog kataloga potopljenih novovjekih brodova na hrvatskoj obali Jadrana radi zaštite od devastacije. Organizator je brojnih ekoloških akcija čišćenja podmorja za područje grada Kraljevice te na području rijeke Gacke.

Usmjerenjem podvodna fotografija bavi se od 1980. godine, a svoje je radove izlagao na niz izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji.

Prvak je Hrvatske u podvodnoj fotografiji 2001 - 2002.g. Prvak Kupa Hrvatske u PF 2004.g. Državni prvak u podvodnoj fotografiji 2005, 6, 7, 8, 10, 11 i 2013. godine. Osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji 2011. godine u Bodrumu u Turskoj.

 

Komentari