predstavljanje rezultata na FOI-u

ISTRAŽIVANJE Saznajte koje vještine poslodavci najviše cijene

Objavljeno: 10.12.2019. 08:52

Zadnja izmjena: 10.12.2019. 09:10

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu održano je predstavljanje rezultata istraživanja o generičkim kompetencijama mladih informatičara „Važnost generičkih kompetencija mladih informatičara - Što misle studenti i nastavnici?“.

Istraživanje je provedeno od 10. do 31. listopada na 155 predstavnika poslodavaca iz 117 tvrtki koje zapošljavaju mlade informatičare. U istraživanju je također sudjelovalo 116 studenata i 20 nastavnika Fakulteta organizacije i informatike te 92-oje studenata i 29 nastavnika Tehničkog veleučilišta Zagreb. Istraživanje je pokazalo da su generičke kompetencije važnije od tehničkih.

Naime, iako gotovo polovica ispitanika smatra da su tehničke i generičke vještine podjednako važne, 53,6% je odabralo svoje preferencije. Vrlo uvjerljivo, njih čak 85,4% smatra da su generičke vještine važnije nasuprot 14,6% onih koji smatraju da su manje. Veoma sličnog mišljenja su i studenti te nastavnici – naime, 42,79% studenata i 46,94% nastavnika smatra da su tehničke i generičke vještine podjednako važne, dok kod preostalih ispitanika, među 72,32% studenata te 79,17% nastavnika prevladava uvjerenje kako su generičke vještine važnije (ili čak puno važnije) od onih tehničkih, koje studenti stječu tijekom studija.

Od stručnih znanja koje studenti stječu tijekom studija, poslodavci sposobnost identificiranja i rješavanja problema te sposobnost primjene stručnih znanja u praksi smatraju najvažnijima. U dijelu istraživanja kompetencija koje studenti posjeduju završetkom studija, poslodavci su zadovoljni onom najvažnijom - sposobnost brzog usvajanja novih znanja i vještina, pa više od polovice ispitanih smatra da ju studenti i posjeduju.

Iako u analizi pet najvažnijih kompetencija poslodavci iskazuju svojevrsno zadovoljstvo mladim inženjerima, odgovornost u radu i procjena kvalitete vlastitog rada, prilagodba i djelovanje u novim situacijama, kreativnost i inovativnost u radu, sposobnost rada pod pritiskom i samostalnost u radu, nalazi se na listi koje poslodavci karakteriziraju potrebnim, ali nedovoljno razvijenim tijekom studija.

- I studenti i nastavnici i poslodavci priželjkuju više praktičnog rada studenata, rada na konkretnim projektima u suradnji s poslodavcima te više mogućnosti za obavljanje stručne prakse studenata u poduzećima, dakle aktivnosti koji potiču razvoj upravo onih generičkih kompetencija koje su identificirane kao najvažnije - rekla je docentica Katarina Pažur Aničić s FOI-ja.

Komentari