Fantazija Sentimente za saksofon i gudače

Još jedna praizvedba poznatoga varaždinskog skladatelja Davora Bobića u okviru Umaških kulturnih večeri

Objavljeno: 18.07.2016. 09:15

Zadnja izmjena: 18.07.2016. 10:34

Foto: Arhiva

Varaždinski skladatelj Davor Bobić u četvrtak, 21. srpnja, doživljava još jednu praizvedbu svojega novog djela u ovoj godini.

Nakon iznimno uspješne praizvedbe Koncerta za flautu i gudače u interpretaciji uglednih Zagrebačkih Solista te flautista Dani Bošnjaka u Hrvatskome glazbenom zavodu u Zagrebu 16. ožujka u okviru 62. Glazbene sezone spomenutog ansambla, koja je i ovjenčana nagradom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u četvrtak Zagrebački solisti uz solista Nikolu Fabijanića praizvest će i autorovu Fantaziju Sentimente za saksofon i gudače u okviru Umaških kulturnih večeri.

Djelo je i snimljeno na nosaču zvuka Croatia Recordsa. To je već treća suradnja varaždinskog skladatelja i ovoga znamenitog ansambla. Ako ovome pridodamo i praizvedbu te izvedbu novog Bobićevog djela „Koraci kroz Yad Vashem“ za violinu i gudače, koje su upriličili mlada violinistica Ruta Bobić u suradnji s Varaždinskim komornim orkestrom, a zatim i uz pratnju Hrvatskoga komornog orkestra te uz dirigentsko vodstvo maestra Mirana Vaupotića, očito je riječ o još jednoj plodnoj godini varaždinskog skladatelja.

Prisjetimo se da su i „Pet pokladnih etida“ za glasovir solo bile zadano gradivo natjecateljima iz petnaest država u okviru poznatoga međunarodnog natjecanja „Mladi virtuozi“, čije se finale održalo u veljači u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Simfonijska pjesma „Varaždin 1776“ ponovno se izvela 1. travnja u okviru Europske radijske razmjene orkestara u Rumunjskoj, točnije u Craiova Philharmonic s orkestrom Filarmonica Oltenia. U međuvremenu komorno djelo „Libera me“ za violinu i orgulje nadasve uspješno bilježi svoju treću izvedbu u okviru Festivala Sv. Marka u Zagrebu, a izvođači su bili Goran Končar (violina) i Pavao Mašić (orgulje), a i zborska uspješnica „Slavonica“ opet se izvodila na 3. Smotri zborova u parku prirode Papuk na livadi Jankovac 2. srpnja u izvedbi Pjevačkog zbora „Lipa“ iz Osijeka i uz dirigentsko vodstvo Valerije Fischbach.

Ove godine varaždinski skladatelj dobitnikom je i ugledne nagrade – plakete „Emil Cossetto“ za posebna dostignuća za stvaralaštvo na području hrvatske vokalne glazbe, koju dodjeljuje bijenalno Hrvatska udruga zborovođa. Autor trenutno sklada Koncert za vibrafon, marimbu i orkestar, koji će biti praizveden u okviru nove koncertne sezone orkestra opere HNK u Osijeku pod ravnjanjem maestra Filipa Pavišića, a solist će biti jedan od trenutno najperspektivnijih mladih hrvatskih glazbenika, dobitnik specijalne nagrade Zagrebačke filharmonije i postidplomant na Berlinskoj muzičkoj akademiji – udaraljkaš Filip Merčep, kojem je djelo i posvećeno.

 

Komentari