vestern clinta eastwooda

KINO GAJ Ne propustite filmski klasik 'Odmetnik Josey Wales' navodno snimljen prema djelu Ku Klux Klanovca

Objavljeno: 25.12.2018. 16:05

Zadnja izmjena: 25.12.2018. 16:26

Nakon najluđe noći u godini, vjerujemo da će vam dobro doći malo opuštanja uz dobar filmski klasik Clinta Eastwooda - 'Odmetnik Josey Wales'. Film je na repertoaru 4. siječnja u kinu Gaj, a ulaznica je 15 kuna. 

Ovaj vestern iz 1976. godine tematizira SAD u kaosu Građanskog rata. Mirni i radišni farmer s Juga Josey Wales (C. Eastwood) skrbi za svoju obitelj ne sluteći što ga čeka. Vojnici Unije zvani Red Legs predvođeni okrutnim Terrillom (B. McKinney) opljačkaju Walesovu farmu, pobiju obitelj i spale kuću. Preživjevši napad, on se uključi u vojsku Konfederacije odbivši da se sa svojim zapovjednikom Fletcherom (J. Vernon) preda pobjedničkoj sjevernjačkoj strani. Tako postane odmetnik...

Film je nominiran za Oscar za najbolji originalni glazbeni broj, a 1996. godine američka Kongresna knjižnica proglasila ga je "kulturno, povijesno ili estetski značajnim" i odabrala za čuvanje u Državnom filmskom registru. Snimljen je prema romanu Forresta Cartera, a nakon objavljivanja filma, otkriveno je da je Forrest Carter zapravo Asa Carter (1925.-1979.), bivši član Ku Klux Klana i pisac govora za političara Georgea Wallacea. Eastwood i ostali koji su bili uključeni u produkciju to navodno nisu znali. Ironično, glavna tema filma je o ljudima različitih rasa koji uče kako živjeti zajedno u miru.
 

Komentari