srijeda u muzeju

KONJ I ČOVJEK Koja je funkcija ove plemenite životinje u čovjekovom životu?

Objavljeno: 18.02.2018. 17:02

Zadnja izmjena: 18.02.2018. 17:13

Nadolazeća Srijeda u Muzeju biti će u znaku konja, plemenite i graciozne životinje koja je čovjeku uvijek bila pomoć u različitim životnim okolnostima i potrebama. Predavanje pod nazivom 'Konj i čovjek – nekad i danas' održat će Miljenko Ernoić, koji se tematikom uzgoja konja i njihova korištenja u svakodnevnom životu profesionalno bavi više od 30 godina.

 U svojem predavanju Ernoić će se osvrnut na razvoj suživota čovjeka i konja kroz povijesno razdoblje do danas, kada itekako ima razloga da ove plemenite životinje pripitomljene u južnoj Rusiji i Perziji prije 4000 do 5000 godina budu dio i naše suvremene civilizacije. 

Onog trenutka kada je čovjek uzjahao i upregnuo konja u kola, razvoj ljudske civilizacije naglo je ubrzan. No nažalost, konj je poslužio i za ratna osvajanja pa se može reći da su pod njegovim kopitima nastajala i nestajala carstva i kulture.Tako je konj u svojoj dugoj povijesti promijenio svoju namjenu u službi čovjeka: od hrane, preko ratnoga i radnog druga postao je partner u sportu, rekreaciji, prijatelj u samoći, antistresni faktor urbanoga i frustriranog života, odnosno doticaj čovjeka s prirodom i onime što je čovjek nekada bio.

Ova plemenita životinja i danas je pronašla razlog opstanka uz čovjeka, potvrđujući davno poznatu izreku da je povijest ljudske civilizacije ispisana na leđima konja. Zato ga je čovjek oduvijek više smatrao partnerom, drugom u bitci ili sportu, pa čak i članom obitelj negoli običnom domaćom životinjom. 

Komentari