50 godina od najvećeg uspjeha

FOTO|VIDEO Legende neponovljive generacije Dinama iz 1967. godine dolaze ove subote na Korzo!

Objavljeno: 13.07.2017. 12:38

Zadnja izmjena: 13.07.2017. 14:31

Foto: 1967.gnkdinamo.hr

Ako poznajete nogomet onda vam nije teško izrecitirati ovih 11 imena upisanih zlatnim slovima u povijest hrvatskog nogometa: Škorić, Gračanin, Brnčić, Belin, Ramljak, Blašković, Čerček, Pirić, Zambata, Gucmirtl, Rora.

To je sastav Dinama koji je 30. kolovoza u finalu Kupa velesajamskih gradova na stadionu Maksimir golovima Marijana Čerčeka i Krasnodara Rore uspio savladati s 2:0 engleski Leeds - kojega je predvodio jedan od najvećih engleskih igrača ikada Jackie Charlton. Tjedan dana kasnije u Leedsu dinamovcima je uspjelo izboriti 0:0 i donijeti u Zagreb prvu i zasad jedinu europsku titulu. Kup koji je kasnije promijenio ime u Kup Uefa - a sada je Euroliga - oduvijek je bio izazovan, tada još i više nego danas. Nikom u Hrvatskoj i ondašnjoj Jugoslaviji nije to ni prije ni poslije pošlo za rukom - da sada ne spominjemo kako Dinamo više nikada nije dočekao ni proljeće u Europi. Da ne zaboravimo spomenuti - Dinamo su te sezone vodili prvo Branko Zebec, a u finalnim utakmicama Ivica Horvat. Onaj prvi je otišao graditi Bayern iz Münchena i s njima osvojio prvo prvenstvo u povijesti bavarskog velikana.

Svoj prvi gol zabio baš Leedsu!

Dinamo je stoga krenuo na Trophy Tour kojim se proslavlja okruglo 50. godina od ovog povijesnog uspjeha. Dinamo nastavlja s turnejom po Hrvatskoj povodom 50. obljetnice osvajanja Kupa velesajamskih gradova. Obljetnička turneja nastavlja se u Varaždinu ove subote na Korzu od 10 do 12 sati. Većina ovih legendarnih igrača je i dalje živa - napustili su nas samo Josip Gucmirtl i tragično poginuli Mladen Ramljak. U Varaždin dolaze Branko Gračanin i Marijan Čerček - koji je tada imao svega 18 godina i protiv Leedsa postigao svoj prvi gol u karijeri. 

Od 10 do 12 sati će na Trgu biti izložen trofej Kupa velesajamskih gradova iz 1967. godine i lopta iz finala protiv Leeds Uniteda. Uz slikanje s prekrasnim pokalom i legendama Dinama na Trgu, navijači će se i ovoga puta moći učlaniti u klub uz posebne pogodnosti, zaigrati stolni nogomet ili kupiti prigodne ''1967'' suvenire, pripremljene su i nagradne igre za posjetitelje.

Ovdje donosimo i video kako je premijerni Trophy Tour izgledao u Krapini, kao i arhivske fotografije najljepših stranica Dinamove i hrvatske nogometne povijesti - kada su pred našim klubom padali i velikani poput Eintrachta iz Frankfurta i torinskog Juventusa. Sve o 50. obljetnici osvajanja najvećeg trofeja Dinama možete tijekom idućih mjeseci pratiti na posebnoj web stranici posvećenoj tom najvećem Dinamovom uspjehu. Vjerujemo da će na Korzo u subotu doći i brojni Varaždinci - bilo da su Dinamovci ili navijači nekog drugog kluba - da pozdrave legende koje su nekoć davno pokorile nogometnu Europu.

Komentari