Lagano je započela berba grožđa u našem kraju i poslovi oko proizvodnje vina preselit će se u podrume, a ako se dobro djeluje preventivno manje će se djelovati operativno, poručuju iz DVD-a Kneginec Gornji.
Vatrogasci naime upozoravaju vinare, bilo da se proizvodnjom vina bave profesionalno ili kao hobijem za vlastite potrebe, da kod pretvaranja mošta u vino, u procesu fermentacije pretvara se šećer u alkohol te kao nusprodukt nastaje ugljični dioksid (CO2), kojeg zovu 'tihim ubojicom', jer "jede" kisik, a kod visokih koncentracija izaziva trenutnu smrt.
Stoga podsjećaju vinare da prostorije u kojima vino vrije moraju biti prozračne kako bi taj plin izlazi kontinuirano iz prostorije. Taj plin najlakše je identificirati u podrumu s upaljenom svijećom, jer CO2 ne podržava gorenje, pa ako se svijeća ugasi, znači da je njegova koncentracija izuzetno visoka.
Vatrogasci upozoravaju i na simptome trovanja - glavobolju, konfuznost, nesvjesticu, kratkoću daha, brzo disanje, mučnina itd. Osjetite li bilo kakve sumnjive simptome, brzo izađite na svježi zrak, preporučuju.
Komentari