popularna manifestacija

Noć muzeja u Varaždinskim Toplicama uz predavanje Miroslava Klemma o jedinom spomeniku proglašenja hrvatskog jezika službenim jezikom

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.01.2019. 08:22

Zadnja izmjena: 22.01.2019. 09:59

U petak, 1. veljače, Varaždinske Toplice ponovno će se pridružiti programu popularne nacionalne manifestacije Noći muzeja. Za sve posjetitelje bit će otvorena vrata Zavičajnog muzeja Varaždinskih Toplica od 17 do 18 sati te će se moći razgledajte bogati arheološki postav i postav Galerije Toplissa.

U Kino dvorani u 18 sati Miroslav Klemm održat će zanimljivo predavanje o jedinom spomeniku proglašenja hrvatskog jezika službenim jezikom, koji se nalazi upravo u Varaždinskim Toplicama. Od 19 do 20 sati posjetitelji će se u prostoru Muzeja moći družiti s gostom predavačem.

Jedinstveni spomenik proglašenju hrvatskog jezika službenim jezikom nalazi se u centru Varaždinskih Toplica kao simbol sjećanja na političku borbu, domoljubnu ustrajnost i djelovanje Ivana Kukuljevića Sakcinskog te u spomen na njegov važan povijesni govor koji je održao u Hrvatskom saboru 1843. godine.

Spomenik je svečano otkriven u na Trgu slobode u Varaždinskim Toplicama 8. studenog 1997. godine u povodu 150. obljetnice saborskog proglašenja hrvatskog jezika službenim. Ivan Kukuljević Sakcinski ostavio je dubok i neizbrisiv trag na području obiteljskog posjeda Tonimir pokraj Varaždinskih Toplica i u bogatoj povijesti Grada Varaždinske Toplice.

Povijesni izvori potvrđuju, da je upravo toplički kraj bio veliko Kukuljevićevo književno nadahnuće. Upravo su na tom području nastala njegova mladenačka literarna ostvarenja poput „Dnevnika“ (1834.-1840.), sa zapisima o topličkom kupalištu, životu na Tonimiru, obiteljskim prilikama i domoljubnim domjencima, opisima topličkog krajolika i bolesnika na liječenju u topličkom kupalištu u vrijeme napoleonskih ratova, te „Juran i Sofija“, prva drama izvedena na hrvatskom jeziku.

 

Komentari