već tradicionalni tjedan

'PODRŽIMO DOJENJE ZAJEDNO' Donosimo par stvari koje trebate znati o dojenju

Objavljeno: 31.07.2017. 08:45

Zadnja izmjena: 31.07.2017. 08:48

Sutra započinje već tradicionalni tjedan dojenja, koji će trajati sve do 7. kolovoza. Cilj je senzibilizacija javnosti na temu dojenja i pokretanje dodatnih aktivnosti promicanjem važnosti prirodne prehrane.

Premda će se glavne aktivnosti odvijati u Zagrebu, akcija nazvana "Podržimo dojenje zajedno" - kao što ćemo navesti - ima veze i s Varaždinom. Evo bitnih stvari koje trebate znati i o akciji i o dojenju općenito:

  • Dojena djeca imaju bolji psihomotorni razvoj i razvoj imunološkog sustava, manji rizik od upale dišnih puteva i upale srednjeg uha, smanjenje pojave alergija, astme, ekcema. Dojena djeca ostvaruju bolji emocionalni i društveni razvoj.
  • Majčino mlijeko svojim sastavom zadovoljava sve potrebe djeteta za hranom i tekućinom u prvim mjesecima života. Preporuka je ekskluzivno dojenje do 6 mjeseca. Industrijski proizvedeno mlijeko nastoji se približiti sastavu majčinog mlijeka ali to je nemoguće u punom opsegu jer se sastav majčinog mlijeka mijenja u toku podoja.
  • Najlošiji izbor je davanje kravljeg mlijeka djetetu do godinu dana starosti, osobito iz tetrapaka. U slučaju da majka nema mlijeka preporuka je adaptirano mlijeko, a ako je to roditeljima preskupo, kravlje mlijeko ali iz boce.
  • Neke majke imaju i višak mlijeka te se preporuča da se izdoje i zamrznu za neke lošije dane. U hladnjaku izdojeno mlijeko može stajati 5 dana ali se ipak preporuča konzumirati unutar 48 sati. Ako se zamrzne i stavi u malu ledenicu s vratašcima u sklopu običnog hladnjaka može se čuvati 3 mjeseca. U zamrzivaču i do 12 mjeseci. Mlijeko se odmrzava na sobnoj temperaturi ili toploj vodi, a nikako u mikrovalnoj pećnici. Ako se odmrzne, ne smije se ponovno zamrzivati.
  • Varaždinci imaju priliku i svom gradu saznati sve što ih zanima o dojenju u pedijatrijskoj ordinaciji dr. Mirjane Kolarek Karakaš - jedinoj ambulanti u Varaždinskoj županiji koja nosi UNICEF-OVU titulu "Savjetovalište-prijatelj dojenja".

Komentari