hrvatsko slovenski projekt

Posjetite izložbu "Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo"

Objavljeno: 13.10.2016. 14:38

Zadnja izmjena: 13.10.2016. 14:51

Izložba "Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo" otvara se u srijedu, 19. listopada u 12 sati u Državnom arhivu u Varaždinu. Izložba obrađuje povijest pruga koje prelaze preko hrvatsko - slovenske granice na području nadležnosti šest arhiva uključenih u projekt: Pragersko-Ptuj-Čakovec-Kotoriba/Varaždin, Zidani Most-Zagreb-Sisak, Čakove-Lendava, Krapina-Rogatec i Savski Marof-Kumrovec-Stranje.

Izložbom je obuhvaćeno raznovrsno gradivo željezničke tematike kao što su razglednice, fotografije, grafike, tehnička dokumentacija i spisi, uglavnom iz arhivskih, a manjim dijelom iz drugih kulturnih ustanova ili privatnih zbirki.

Prezentirano gradivo nastalo je u razdoblju od 1848. do 2014. godine. Zajednički projekt šest hrvatskih i slovenskih arhiva, skraćeno nazvan SIHER, započeo je 2011. s ciljem razmjene znanja i iskustva, učvršćivanja prekogranične suradnje i organiziranja izložbi i kulturnih projekata

"Vlakom preko granice" druga zajednička izložba, od lipnja 2015. godine do danas predstavljena je u Štrigovi, Celju, Zagrebu i Ptuju. Nakon Državnog arhiva u Varaždinu nastaviti će put prema Mariboru, a zatim posjetiti i druga naselja kroz koja prolaze spomenute željezničke pruge.

Izložba je nastala u sklopu suradnje tri hrvatska i tri slovenska arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor i Zgodovinskog arhiva na Ptuju.

Komentari