Varaždin domaćin animatorima iz Disneya i DreamWorksa

Objavljeno: 12.01.2011. 13:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: vafi.hr

Sigurno ste svi gledali ili barem čuli za Shreka, Bolta ili Kung Fu Pandu. Sigurno znate ili barem naslućujete da su te filmove radili studiji Disney i DreamWorks. Ali ono što zasigurno ne znate je ime barem jednog animatora koji su radili na tim filmovima – i zato je VAFI tu da to promijeni!

Naime, VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin koji će se na proljeće održati drugi puta imat će čast ugostiti dvojicu animatora, iz Disneya i DreamWorksa, Josha Stauba i Andrewa Marshela. Njih će dvojica održati predavanja u sklopu Festivala te nam otkriti sve tajne nastanka animiranih filmova koje gledamo u kinima.

Uz navedene goste, VAFI će posjetiti i Dan Bennett, osnivač i direktor internacionalnih filmskih festivala za djecu u Los Angelesu, San Franciscu i San Diegu, od kojih je Los Angeles International Children's Film Festival i partner ovogodišnjeg VAFI-ja te će biti prikazan izbor animiranih filmova za djecu s festivala.

Prijave za 2. VAFI otvorene su još 20-ak dana, točnije do 31. siječnja, pa ako imate neki animirani uradak i ako ste mlađi od 18 godina – obavezno se prijavite i postanite dio VAFI avanture koja će ove godine trajati od 29. travnja do 1. svibnja u Varaždinu, a organizatori, Udruga VANIMA, uz spomenuto, najavljuje još brojna iznenađenja koja možete pratiti na www.vafi.hr.

Podsjetimo, VAFI je festival za animiranih filmova koje su radila djeca i mladi do 18 godina. Prvi VAFI održan je od 9. do 11. travnja 2010. godine u Varaždinu, a uz niz popratnih događanja i 6 službenih projekcija, VAFI je posjetilo 50-ak gostiju iz šest zemalja kao i iz niza gradova Hrvatske.

U tri kategorije Festivala prijavljeno je 227 filmova iz 26 zemalja od kojih je njih 80 ušlo u službenu konkurenciju te se borilo za glavnu nagradu – statuu Vafi. Prve nagrade otišle su u Rusiju, Hong Kong i Zaprešić, a mali animatori osobno su preuzeli nagrade.


Komentari