Već tradicionalno desetak godina

Spust Dravom od Legrada do Aljmaša vidovečke Udruge branitelja i Društva logoraša i ove godine!

Objavljeno: 30.06.2016. 16:53

Zadnja izmjena: 30.06.2016. 16:57

Foto: Ilustracija

Udruga branitelja i veterana Domovinskog rata Općine Vidovec i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždin i ove godine organiziraju manifestaciju „Spust rijekom Dravom od Legrada do Aljmaša“ od 4. do 9. srpnja 2016. godine.

Navedena se manifestacija provodi već tradicionalno desetak godina, a svrha joj je druženje članova udruga, posjet mjestima gdje su se borili i poginuli pripadnici Policijske uprave varaždinske, kao i drugi hrvatski branitelji.

Manifestacija započinje u ponedjeljak, 4. srpnja, u jutarnjim satima (između 6 i 8 sati) utovarom plovila, opreme, hrane i ostalih stvari potrebnih za plovidbu i dolazi se na rijeku Dravu kod Legrada na samo ušće rijeke Mure u rijeku Dravu.

Nakon  porinuća plovila i  njihovih opremanja kreće se rijekom nizvodno u pravcu Aljmaša. Što se tiče mjesta noćnih kampiranja, svake su godine različita, što zavisi od vremenskih prilika i vodostaja. Među sigurna mjesta gdje se najčešće kampira preko noći jesu mjesto Križnica pored Pitomače, Sopje i pogodni pješčani sprudovi uz rijeku van naseljenih mjesta.

U četvrtak, 7. srpnja, dolazi se u mjesto Ušće kod Aljmaša, na samom ušću rijeke Drave u Dunav. Prije vezivanja plovila i  iskrcavanja, čamcima se ulazi u  ušće rijeka, bacaju se sidra, vežu čamci te se održe prigodni govori i odaje počast poginulima minutom šutnje i molitvom.          

U Aljmašu se okupljaju i članovi udruga koji dolaze cestovnim putem radi zajedničkog druženja i aktivnosti oko posjeta okolnim mjestima kao što su Vukovar, Erdut, Osijek i druga. Svake se godine, osim članova udruga, druženju priključuju i ostali građani s našeg područja i stanovnici naselja Ušće. 

Komentari