'Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj'

Što nam donosi uvođenje eura? Kakve ćemo troškove, koristi ili posljedice imati - saznajte na ovom predavanju

Objavljeno: 12.02.2018. 19:01

Zadnja izmjena: 12.02.2018. 19:08

Što nas čeka s uvođenjem eura, koje će nam to troškove ili koristi donijeti, kakav je sam postupak uvođenja nove valute i koje to pripreme zahtjeva, saznajte na predavanju koje Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom organizira na temu 'Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj', pri čemu će se poseban osvrt dati na koristi i troškove uvođenja eura na gospodarstvo.

Predavanje će se održati 22. veljače u 11 sati u Županijskoj komori Varaždin, a cilj prezentacije je detaljnije upoznati poduzetnike i općenito hrvatsku javnost s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, objasniti sam postupak uvođenja eura te potrebne aktivnosti u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura.

Prema ocjenama HNB-a i Vlade RH koristi uvođenja imaju u načelu trajan karakter i znatno pretežu nad troškovima, koji su uglavnom jednokratni i mali. U tom smislu pozitivni učinci uvođenja eura odnositi će se i na poslovanje i gospodarstvo, a najveće koristi za gospodarstvo trebale bi biti uklanjanje valutnog rizika u poslovanju, smanjenje troškova zaduživanja, smanjenje transakcijskih troškova te povećanje međunarodne razmjene i ulaganja.

Istodobno se većina troškova uvođenja eura odnosi na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.

Više informacija moći ćete saznati na prezentaciji koju će održati viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend. Sudjelovanje na prezentaciji je besplatno, a prijaviti se možete online ovdje.

 

Komentari