Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te dostojanstvenom komemoracijom na varaždinskom groblju u nedjelju je obilježena 100. obljetnica završetka Prvog svjetskog rata.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske, a u njihovo ime vijenac je položio njihov izaslanik, zastupnik u Saboru Anđelko Stričak koji je naglasio: 

- Svaki rat je nešto najstrašnije što se ljudskom rodu, čovjeku, može dogoditi. O tome smo svjedočili tijekom Domovinskog rata u kojem su mnogi od nas bili sudionici i još danas sjećanja su vrlo živa. Kad govorimo o 1. svjetskom ratu, moramo reći da je dotad to bio najveći, najmasovniji i najkrvaviji rat. Naši tadašnji sugrađani, naši Varaždinci, nisu bili na prvoj ratnoj liniji, ali poznato nam je iz povijesnih zapisa da su ovdje u Varaždinu liječeni brojni vojnici – i naši, i saveznički, ali i protivnički. Prema svima se postupalo na lijep, primjeren i dostojanstven način i mislim da bi se na tadašnje Varaždince i danas mogli ugledati - kazao je Anđelko Stričak.

Počast poginulim vojnicima u Prvom svjetskom ratu, kojih je na varaždinskom groblju pokopano 424, odali su i predstavnici ministarstva obrane, ministarstva kulture i ministarstva branitelja te Varaždinske županije, kao veterani Domovinskog rata  iz udruge Puma te građani. O povijesnim činjenicama o završetku Velikog rata govorio je Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, a nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok naglasivši:

- Prema nekim povijesnim izvorima, čitava sela u okolici Varaždina ostala su bez muških potomaka i bez muškoga stanovništva, bilo da su poginuli, bilo da su se vodili kao nestali i kako je rekao Krleža, po svim tim galicijskim frontovima "kao topovsko meso". Jednako tako i jako puno Varaždinaca, i to onih najodličnijih varaždinskih sinova pa nije čudo da dosad jedina monografija "Povijest grada Varaždina" Rudolfa Horvata upravo završava rečenicom s imenima poginulih varaždinskih sinova u Prvom svjetskom ratu. – rekao je Ivan Čehok

Komentari

11.11.2018. 16:28h Zadnja izmjena: 11.11.2018. 17:23