dolazi ministar branitelja

Na groblju u Višnjici biti će pokopani posmrtni ostaci žrtava ubijenih u šumi Belaš nakon 2. svjetskog rata

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.09.2018. 10:34

Zadnja izmjena: 09.09.2018. 19:49

Foto: Facebook/Arhiva

U nedjelju će u Višnjici kod Lepoglave biti pokopani posmrtni ostaci žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata u šumi Belaš u Višnjici. Riječ je o posmrtnim ostacima 10-ak žrtava ekshumiranih na području šume Belaš tijekom ekshumacije provedene 2017. godine od strane Ministarstva branitelja.

Povedenom ekshumacijom potvrđena su brojna svjedočanstva starijih mještana Višnjice koji su nakon gotovo polastoljetne šutnje i straha progovorili o zločinu počinjenom u šumi Belaš. - Na tom su mjestu neposredno po završetku 2. svjetskog rata, partizani, nakon što su ih svezane u koloni doveli u Višnjicu, bez suđenja ubili više desetaka pripadnika poraženih vojnih formacija iz okolice Varaždina, najviše s područja mjesta Ilije. Ubijeni su ostavljeni u šumi Belaš gdje su kasnije i zakopani. Tek su nekolicinu tijela ubijenih njihove obitelji odvezle u njihova mjesta i sahranili na mjesnim grobljima - navodi se u priopćenju.

90-ih godina prošlog stoljeća mještani Višnjice podigli su na mjestu zločina spomen križ i od tada se na tom mjestu jednom godišnje slavi misa zadušnica. 2016. godine, inicijativom brigadnog generala Zdravka Jakopa, započela su probna iskapanja koja su potvrdila svjedočanstva mještana Višnjice. Ekshumacija je nastavljena 2017. godine i tada su pronađeni posmrtni ostaci 10-ak žrtava koji će biti pokopani u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju u Višnjici. 

Sutrašnjem pokopu posmrtnih ostataka prisustvovati će ministar branitelja Tomo MedvedZdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik  Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Anđelko Stričak, saborski zastupnik (ispred Hrvatskog Sabora) te brojni gradonačelnici i načelnici, dok će misno slavlje koje počinje u 10 sati u župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici predvoditi biskup mons. Josip Mrzljak.

 

Komentari