'sunce je izašlo na zapadu'

Tragedija japanskog tunolovca i krasnog otočja nadahnuli su umjetnika na izložbu koju možete vidjeti u petak

Objavljeno: 23.01.2018. 16:09

Zadnja izmjena: 23.01.2018. 16:09

Vrijeme Hladnoga rata - osobito 1950-ih - ostalo je upamćeno i po brojnim nuklearnim pokusima. Najpoznatiji su se izvodili na otočju Bikini u Tihom oceanu, koje je iz ezgotičnog raja pretvoreno u simbol smrti.

Možda je manje poznata činjenica da je upravo po tom uništenom otoku nazvan i danas popularni ženski odjevni predmet. A još je manje poznata činjenica da je tijekom jedne takve probe 1954. ozračen japanski tunolovac Sretni zmaj s 23-članom posadom. Sve je to tragična povijest jednog za nas danas neshvatljivog vremena.

'Sunce izašlo na zapadu'

Ali 33-godišnjeg splitskog umjetnika Aleksandra Bezinovića sve je ovo inspirialo na osebujni umjetnički izražaj - što će posjetitelji moći vidjeti ovoga petka u 19 sati u Galerijskom centru Varaždin (Uska 7), pod naslovom "Oblak iznad Sretnog zmaja".

- Fotografije gljivolikog atomskog oblaka bude u suvremenom čovjeku nikad proživljene uspomene i slike užasa. Iako je simbol uništenja i tehnokracije, sam po sebi je nebitan u odnosu na posljedice koje nisu vizualno zastupljene u tolikoj mjeri. Ono što je u prirodi oblaka vidljivo nije odraz stvarnog stanja stvari. Ono što je u makro svijetu vidljivo i intuitivno samo je iluzija onoga što potvrđuje znanstveni eksperiment u kontroliranim uvjetima. Za posadu Sretnog zmaja tog nesretnog dana sunce je izišlo na zapadu. - piše autor u svom predgovoru. Vjerujemo da će izložba svojim originalnim djelima privući brojne poklonike umjetnosti.

Komentari